Rozmaringos lime gyömbér mårtås tålalva

Rozmaringos lime gyömbér mårtås

A rozmaringos lime gyömbĂ©r mĂĄrtĂĄs egy frissĂ­tƑ, mediterrĂĄn ihletĂ©sƱ szĂłsz, amely kivĂĄlĂłan harmonizĂĄl sĂŒlt hĂșsokkal Ă©s grillezett zöldsĂ©gekkel. A lime savanykĂĄs Ă­ze tökĂ©letesen kiegĂ©szĂ­ti a gyömbĂ©r fƱszeressĂ©gĂ©t Ă©s a rozmaring aromĂĄjĂĄt. A fehĂ©rbor Ă©s a vaj selymes textĂșrĂĄt ad a mĂĄrtĂĄsnak, Ă­gy elegĂĄns Ă©s könnyen variĂĄlhatĂł kiegĂ©szĂ­tƑje lehet szĂĄmos Ă©telnek. Egy forrĂł nyĂĄri estĂ©n grillezett lazac vagy sĂŒlt csirke mellĂ© kivĂĄlĂł vĂĄlasztĂĄs, de pirĂ­tott zöldsĂ©gekkel Ă©s friss salĂĄtĂĄkkal is remekĂŒl pĂĄrosĂ­thatĂł. Ha intenzĂ­vebb Ă­zvilĂĄgot szeretnĂ©l, prĂłbĂĄld ki egy kevĂ©s mĂ©zzel vagy extra lime-lĂ©vel.

ElƑkĂ©szĂŒlet 10 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 20 perc
120 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 4
⭕ 30 ml Friss lime lĂ©
⭕ 1 tk. Lime hĂ©j (reszelt)
⭕ 10 g Friss gyömbĂ©r
⭕ 1 ág Friss rozmaring
⭕ 20 g MĂ©z
⭕ 20 g Vaj
⭕ 50 ml FehĂ©rbor
⭕ 1 csipet Só
⭕ 1 csipet Frissen Ƒrölt fehĂ©r bors

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció

    Elkészítési Lépések

    1

    A gyömbért reszeld le, a lime héjåt is reszeld finomra, és facsard ki a levét.

    A lime hĂ©jĂĄt csak a szĂ­nes rĂ©szĂ©t reszeld, a fehĂ©r alatta lĂ©vƑ rĂ©sz keserƱ lehet.

    2

    Egy kis låbosban melegítsd fel a fehérbort közepes långon, és add hozzå a rozmaringågat.

    SzĂĄraz fehĂ©rbort vĂĄlassz, hogy a mĂĄrtĂĄs ne legyen tĂșl Ă©des.

    3

    Forrald a bort 2-3 percig, hogy az alkohol elpårologjon, majd add hozzå a reszelt gyömbért és a mézet.

    Vigyåzz, hogy a bor ne égjen le, folyamatosan kevergesd.

    4

    LassĂș tƱzön kevergetve fƑzd 5 percig, hogy az Ă­zek összeĂ©rjenek.

    A lassĂș tƱz fontos, hogy a mĂĄrtĂĄs ne forrjon, hanem szĂ©pen összeĂ©rjenek az Ă­zek.

    5

    Vedd ki a rozmaringågat, majd keverd hozzå a vajat, amíg teljesen fel nem olvad, és a mårtås selymes nem lesz.

    A vajat hidegen add hozzå, hogy a mårtås szép selymes legyen. Ne forrald a mårtåst a vaj hozzåadåsa utån.

    6

    Keverd bele a lime levét és a reszelt lime héjat, majd ízesítsd sóval és fehér borssal.

    Kóstold meg a mårtåst, és ízlés szerint ållítsd be a lime és a fƱszerek mennyiségét.

    7

    SzƱrd ĂĄt a mĂĄrtĂĄst egy finom szƱrƑn, hogy teljesen sima textĂșrĂĄt kapj.

    Ez a lépés elhagyható, ha nem zavar a gyömbér és a rozmaring darabossåga.

    8

    TĂĄlald melegen grillezett csirke, halĂ©telek vagy sĂŒlt zöldsĂ©gek mellĂ©.

    A mĂĄrtĂĄst tĂĄlalĂĄsig tartsd melegen.