Rozmaringos paradicsomos chiliszósz tálalva

Rozmaringos paradicsomos chiliszósz

A rozmaringos paradicsomos chiliszósz egy mediterrán ízvilágot idéző pikáns és aromás mártás, amely kiválóan illik sült húsokhoz és grillezett zöldségekhez. A paradicsom természetes édessége, a chili csípőssége és a rozmaring fás aromája tökéletes harmóniát alkot. Ez a szósz egy nyári grillpartin vagy egy hétvégi családi vacsorán is remek kiegészítő lehet. Ha még mélyebb ízt szeretnél, próbáld meg egy kevés füstölt paprikával vagy extra chilivel fokozni az élményt.

Előkészület 10 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 40 perc
120 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
300 g Friss paradicsom
1 ág Friss rozmaring
1 tk. Chilipehely
1 db Vöröshagyma
2 gerezd Fokhagyma
20 ml Olívaolaj
10 g Barnacukor
15 ml Balzsamecet
1 tk.
1 csipet Frissen őrölt fekete bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A paradicsomokat mosd meg, majd vágd kis kockákra. A hagymát és a fokhagymát hámozd meg és aprítsd finomra.

    A paradicsom héját lehúzhatod, ha előbb pár másodpercre forró vízbe mártod.

    2

    Egy közepes méretű lábosban hevítsd fel az olívaolajat közepes lángon.

    Használj jó minőségű olívaolajat, mert ez nagyban befolyásolja a szósz ízét.

    3

    Add hozzá a vöröshagymát, és pirítsd üvegesre, majd keverd hozzá a fokhagymát és a chilipelyhet.

    A fokhagymát ne pirítsd túl, mert megéghet és keserű lesz.

    4

    Dobd bele a friss paradicsomkockákat, majd adj hozzá egy rozmaringágat és főzd közepes lángon 10 percig.

    Ha nincs friss rozmaringod, használhatsz szárítottat is, de abból kevesebb kell.

    5

    Szórd rá a barnacukrot, öntsd hozzá a balzsamecetet, és keverd el alaposan.

    A barnacukor és a balzsamecet mélyíti a szósz ízét, de ha nincs otthon, helyettesítheted kevés kristálycukorral és vörösborecettel.

    6

    Főzd további 15-20 percig alacsony lángon, hogy a paradicsomok teljesen szétesnek és a szósz besűrűsödik.

    Időnként keverd meg, hogy ne égjen le az alja.

    7

    Távolítsd el a rozmaringágat, majd ízesítsd sóval és frissen őrölt fekete borssal.

    Kóstold meg, és ha szükséges, adj hozzá még sót, borsot vagy chilipelyhet.

    8

    Ha simább állagot szeretnél, botmixerrel pürésítsd a szószt, vagy szűrd át egy finom szűrőn.

    A pürésítés előtt hagyd kicsit hűlni a szószt, nehogy a forró szósz szétfröccsenjen.

    9

    Tálald melegen grillezett húsokhoz, sült zöldségekhez vagy hamburgerek mellé.

    A szószt hűtőszekrényben tárolva akár egy hétig is eláll.