Rozmaringos vörösboros barbecue szósz tálalva

Rozmaringos vörösboros barbecue szósz

A barbecue szószok gazdag és füstös ízvilága világszerte népszerű, de a vörösbor és rozmaring hozzáadásával különleges, karakteres ízt adhatunk ennek a klasszikus szósznak. A vörösbor mély íze és a rozmaring fűszeres aromája tökéletesen kiegészíti egymást, miközben a paradicsompüré és barna cukor lágyítja az összhatást. Képzeld el, ahogy a vörösbor és rozmaring illata betölti a konyhát, miközben a szósz lassan rotyog a tűzön. Ez a mártás kiválóan illik grillezett húsokhoz, csirkeszárnyakhoz vagy akár sült zöldségekhez is. Az elkészítése egyszerű, de az ízek mélysége minden étkezést különlegessé tesz.

Előkészület 10 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 35 perc
180 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
150 ml Vörösbor
200 ml Paradicsompüré
50 g Barna cukor
30 ml Worcestershire szósz
20 ml Fehérborecet
3 gerezd Fokhagyma
10 g Friss rozmaring
20 ml Olívaolaj
5 g
3 g Fekete bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Készítsd elő az alapanyagokat: a fokhagymát hámozd meg és aprítsd finomra, a rozmaringot vágd apróra.

    A fokhagymát érdemes késsel aprítani, mert úgy kevésbé keserű, mintha fokhagymanyomóval nyomnád ki.

    2

    Egy közepes méretű serpenyőben melegítsd fel az olívaolajat közepes lángon. Add hozzá az aprított fokhagymát, és párold 1-2 percig, amíg illatos lesz.

    Vigyázz, hogy a fokhagyma ne égjen meg, mert keserű lesz tőle a szósz!

    3

    Öntsd hozzá a vörösbort, majd főzd 3-4 percig, hogy az alkohol elpárologjon.

    Használj jó minőségű, száraz vörösbort a legjobb ízhatás eléréséhez.

    4

    Add hozzá a paradicsompürét, barna cukrot, Worcestershire szószt, fehérborecetet, sót és borsot. Keverd alaposan össze.

    A Worcestershire szósz nagyon intenzív ízű, így először kevesebbet tegyél bele, majd kóstolás után adj hozzá többet, ha szükséges.

    5

    Főzd a szószt alacsony lángon 15-20 percig, amíg kissé besűrűsödik és az ízek összeérnek.

    Időnként keverd meg a szószt, hogy ne égjen le az alja.

    6

    Add hozzá az aprított rozmaringot, és főzd további 5 percig, hogy az aromák jól összeérjenek.

    A rozmaringot a végén add hozzá, hogy a friss aromája megmaradjon.

    7

    Kóstold meg a szószt, és ha szükséges, állítsd be az ízeket több cukorral az édességért vagy ecettel a savanykásabb ízért.

    Az ízek beállításánál légy óvatos, mindig csak egy kicsit adj hozzá az adott hozzávalóból, majd kóstold újra.

    8

    Hagyd kissé kihűlni, majd tálald grillezett húsok, csirkeszárnyak vagy zöldségek mellé. Hűtőszekrényben tárolva akár egy hétig is eltartható.

    A szószt légmentesen záródó edényben tárold a hűtőben.