Frissen sült rózsás-málnás bagel

Rózsás-málnás bagel

A bagel világszerte kedvelt péksütemény, amely eredetileg Lengyelországból származik. Ez a rózsavizes-málnás változat egyedülállóan lágy és illatos, amely a friss málna természetes édességét és a rózsavíz egzotikus aromáját egyesíti. Egy csésze tea vagy egy könnyed reggeli tökéletes kiegészítője, amely romantikus és elegáns ízvilágot kölcsönöz az étkezéseknek.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 45 perc
2150 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
500 g Liszt
7 g Száraz élesztő
30 g Kristálycukor
5 g
280 ml Meleg víz
80 g Málna
10 ml Rózsavíz
20 g Méz
1 db Tojás
30 ml Tej

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, az élesztőt, a cukrot és a sót. Fontos, hogy a só ne érintkezzen közvetlenül az élesztővel, mert gátolhatja az élesztő hatását.

    A lisztet érdemes átszitálni, hogy lazább legyen a tészta.

    2

    Öntsd hozzá a meleg vizet és a rózsavizet, majd keverd össze fakanállal, amíg a tészta összeáll. Ha már formázható, kezdd el kézzel dagasztani kb. 10 percig, amíg sima és rugalmas lesz.

    A víz hőmérséklete legyen kb. 37°C, hogy az élesztő megfelelően aktiválódjon. A dagasztás során, ha a tészta nagyon ragad, adj hozzá egy kevés lisztet.

    3

    Fedd le a tésztát egy konyharuhával, és hagyd meleg helyen kelni kb. 1 órán át, amíg a duplájára nő.

    A tésztát letakarhatod folpackkal is a konyharuha alatt, így nem szárad ki a teteje. A keléshez ideális hely a sütő, amit előzőleg 50°C-ra melegítettél, majd kikapcsoltál.

    4

    Amikor a tészta megkelt, óvatosan dolgozd bele a málnát. Ne nyomd össze túlzottan, hogy ne áztassa el a tésztát.

    A málnát érdemes előzőleg enyhén lisztbe forgatni, hogy kevésbé áztassa el a tésztát.

    5

    Oszd a tésztát 8 egyenlő részre, és formázz belőlük gombócokat. Az ujjaddal készíts lyukat a közepükbe, és finoman húzd szét, hogy bagel formát kapj.

    A gombócok formázásakor ügyelj, hogy egyenletes méretűek legyenek, így egyenletesen sülnek majd. A lyukat ne csináld túl kicsire, mert sütés közben összezáródhat.

    6

    Egy nagy lábasban forralj vizet, majd csökkentsd a hőfokot. Egyesével főzd a bagel-eket 30 másodpercig mindkét oldalukon, majd tedd őket egy sütőpapírral bélelt tepsire.

    A vízbe tehetsz egy kevés mézet vagy cukrot, ez szép színt ad a bagel-eknek. Ne főzd túl a bagel-eket, mert kemények lesznek.

    7

    A tojást keverd össze a tejjel, és kend meg a bagel-ek tetejét. Ez segít, hogy szép aranybarnára süljenek.

    A tojásos keverékbe tehetsz egy csipet sót, hogy még szebb színt kapjanak a bagel-ek.

    8

    Előmelegített sütőben süsd 200°C-on 20-25 percig, amíg aranybarnára pirulnak.

    A sütési idő függ a sütőtől, figyelj a bagel-ekre, és ha túl gyorsan barnulnak, vedd lejjebb a hőfokot.

    9

    Hagyd kihűlni, majd tálald frissen, egy kevés mézzel megcsorgatva és néhány extra málnaszemmel díszítve.

    A bagel-eket hűvös helyen tárolhatod, de a legjobb frissen fogyasztani.