Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, az élesztőt, a cukrot és a sót. Fontos, hogy a só ne érintkezzen közvetlenül az élesztővel, mert gátolhatja az élesztő hatását.
A lisztet érdemes átszitálni, hogy lazább legyen a tészta.
Öntsd hozzá a meleg vizet és a rózsavizet, majd keverd össze fakanállal, amíg a tészta összeáll. Ha már formázható, kezdd el kézzel dagasztani kb. 10 percig, amíg sima és rugalmas lesz.
A víz hőmérséklete legyen kb. 37°C, hogy az élesztő megfelelően aktiválódjon. A dagasztás során, ha a tészta nagyon ragad, adj hozzá egy kevés lisztet.
Fedd le a tésztát egy konyharuhával, és hagyd meleg helyen kelni kb. 1 órán át, amíg a duplájára nő.
A tésztát letakarhatod folpackkal is a konyharuha alatt, így nem szárad ki a teteje. A keléshez ideális hely a sütő, amit előzőleg 50°C-ra melegítettél, majd kikapcsoltál.
Amikor a tészta megkelt, óvatosan dolgozd bele a málnát. Ne nyomd össze túlzottan, hogy ne áztassa el a tésztát.
A málnát érdemes előzőleg enyhén lisztbe forgatni, hogy kevésbé áztassa el a tésztát.
Oszd a tésztát 8 egyenlő részre, és formázz belőlük gombócokat. Az ujjaddal készíts lyukat a közepükbe, és finoman húzd szét, hogy bagel formát kapj.
A gombócok formázásakor ügyelj, hogy egyenletes méretűek legyenek, így egyenletesen sülnek majd. A lyukat ne csináld túl kicsire, mert sütés közben összezáródhat.
Egy nagy lábasban forralj vizet, majd csökkentsd a hőfokot. Egyesével főzd a bagel-eket 30 másodpercig mindkét oldalukon, majd tedd őket egy sütőpapírral bélelt tepsire.
A vízbe tehetsz egy kevés mézet vagy cukrot, ez szép színt ad a bagel-eknek. Ne főzd túl a bagel-eket, mert kemények lesznek.
A tojást keverd össze a tejjel, és kend meg a bagel-ek tetejét. Ez segít, hogy szép aranybarnára süljenek.
A tojásos keverékbe tehetsz egy csipet sót, hogy még szebb színt kapjanak a bagel-ek.
Előmelegített sütőben süsd 200°C-on 20-25 percig, amíg aranybarnára pirulnak.
A sütési idő függ a sütőtől, figyelj a bagel-ekre, és ha túl gyorsan barnulnak, vedd lejjebb a hőfokot.
Hagyd kihűlni, majd tálald frissen, egy kevés mézzel megcsorgatva és néhány extra málnaszemmel díszítve.
A bagel-eket hűvös helyen tárolhatod, de a legjobb frissen fogyasztani.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.