Frissen sült ruisleipä kenyér, ropogós héjjal és puha belsővel

Ruisleipä alacsony FODMAP változatban

A ruisleipä, vagyis a finn rozskenyér, igazi klasszikus a skandináv konyhában. A hagyományos receptben használt rozs liszt az egyik legfontosabb alapanyag, azonban az alacsony FODMAP diétát követők számára ez a változat tökéletes megoldást kínál. Az alacsony FODMAP változat finom, ropogós héjjal és puha belsővel rendelkezik. A gluténmentes lisztkeverék és a rozsliszt kombinációja segít abban, hogy a kenyér megőrizze az eredeti ízét és textúráját, miközben könnyen emészthető marad. A sütés folyamán a kenyér illata betölti a konyhát, és garantáltan felcsigázza az étvágyat. Ezt a kenyeret tökéletesen fogyaszthatod reggelire, salátához, vagy bármilyen étkezéshez, ahol egy finom, friss kenyeret kívánsz!

Előkészület 20 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 50 perc
1500 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
300 g Rozsliszt
200 g Gluténmentes lisztkeverék
350 ml Víz
7 g Élesztő
2 ek. Olívaolaj
1 tk.

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Melegítsd elő a vizet egy kis lábasban, majd oldd fel benne az élesztőt. Hagyd állni 5 percig, amíg elkezd habozni, így biztos lehetsz benne, hogy az élesztő aktív.

    Az élesztőt mindig langyos vízben oldd fel, mert a túl meleg víz megöli az élesztőt!

    2

    Egy nagy tálban keverd össze a rozslisztet és a gluténmentes lisztkeveréket, majd add hozzá a sót.

    A lisztek alapos összekeverése fontos, hogy egyenletes legyen a kenyér állaga.

    3

    Fokozatosan add hozzá a vízben feloldott élesztőt és az olívaolajat a lisztes keverékhez. Keverd össze egy kanállal, majd kezd el dagasztani a tésztát, amíg sima és rugalmas nem lesz.

    A tésztát ne dolgozd túl, csak addig gyúrd, amíg el nem éri a megfelelő állagot.

    4

    Formázz a tésztából egy cipót, és tedd egy enyhén olajozott tálba. Fedd le egy tiszta konyharuhával, és hagyd kelni 1-1,5 órán keresztül, amíg duplájára nem nő.

    A tészta kelése során ne hagyd hűvös helyen, inkább egy melegebb, huzatmentes helyen pihentesd.

    5

    Melegítsd elő a sütőt 220°C-ra. Miután a tészta megkelt, óvatosan borítsd át egy lisztezett felületre, és formázd meg a kenyér alakját. Helyezd egy sütőpapírral bélelt tepsire.

    Ha szeretnél extra ropogós héjat, a kenyeret sütés előtt vágd meg a tetejét egy éles késsel.

    6

    Süsd a kenyeret 220°C-on 25-30 percig, vagy amíg a kenyér szép aranybarna nem lesz és a teteje megkeményedik.

    A kenyér készenlétének ellenőrzéséhez kopogtasd meg a kenyér alját – ha üreges hangot ad, akkor kész.