Ruisleipä karjalai stílusban, frissen szeletelve

Ruisleipä karjalai stílusban

A Ruisleipä karjalai stílusban egy hagyományos finn kenyér, amely az észak-európai konyha egyik alapvető eleme. A rozs és kukoricaliszt kombinációja egy különleges ízt ad ennek a kenyérnek, amelyet gyakran fogyasztanak frissen, vajjal vagy halas ételekkel. A kenyér gazdag textúrája és ízvilága minden falatban a finnek hagyományait idézi.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 40 perc
Teljes 1 perc
200 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
500 g Rozsliszt
300 ml Víz
1 tk.
15 g Élesztő
1 ek. Barna cukor
100 g Kukoricaliszt
50 ml Tej

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A vízben oldd fel az élesztőt és a cukrot, majd hagyd állni 10 percig.

    Az élesztő aktiválódása érdekében fontos, hogy langyos vízben dolgozzunk, ne legyen túl forró!

    2

    A rozslisztet egy nagy tálba szitáld, majd add hozzá a sót és a kukoricalisztet.

    A kukoricaliszt ad egy finom textúrát a kenyérnek, és gazdagítja az ízét.

    3

    Öntsd a liszthez a feloldott élesztőt, majd keverd össze. Adj hozzá tejet, hogy rugalmas tésztát kapj.

    A tészta ne legyen túl lágy, de ne is legyen túl kemény – kézzel könnyen formázhatónak kell lennie.

    4

    Hagyd pihenni a tésztát 1-1.5 órán át, amíg megkettőződik a térfogata.

    Tartsd a tálat meleg helyen, hogy a tészta gyorsabban keljen.

    5

    A megkelt tésztát formázd egy nagy, lapos kenyérré, majd tedd egy sütőpapírral bélelt tepsibe.

    A kenyér tetejére egy kis kukoricalisztet szórhatsz, hogy szép ropogós legyen.

    6

    Melegítsd elő a sütőt 200 °C-ra, és süsd a kenyeret 35-40 percig, amíg aranybarna nem lesz.

    A sütés során figyelj, hogy a kenyér ne égjen meg! Az illata segít megítélni, hogy mikor van kész.

    7

    Hagyd a kenyeret hűlni, majd szeleteld fel és tálald.

    A legfinomabb frissen, de egy-két nap után is remekül fogyasztható, ha megfelelően tároljuk.