Ruisleipä lenmaggal, friss kenyér szeletek

Ruisleipä lenmaggal

A ruisleipä a finn konyha egyik legismertebb kenyere, amely a finn vidékeken évezredek óta jelen van. Az alapja a rozs, amelyet a hagyományos finn kenyerekhez használnak, és gyakran kombinálják más gabonákkal, mint például a lenmag. A kenyér sűrű és tápláló, és gyakran fogyasztják különféle ételekkel, például sültekkel vagy savanyúságokkal. A ruisleipä lenmaggal egy különleges változata a hagyományos receptnek, amely a lenmag frissességét és egészségügyi előnyeit adja hozzá.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 40 perc
Teljes 55 perc
200 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
3 csésze Ruisliszt
1 csésze Fehér liszt
1.5 csésze Langyos víz
1 tk.
25 g Friss élesztő
3 ek. Lenmag
1 ek. Sötét melasz
1 ek. Vaj

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A friss élesztőt oldd fel a langyos vízben egy kis cukorral, majd hagyd pihenni 5-10 percig, amíg habosodik.

    Az élesztő megfelelő aktiválásához fontos, hogy a víz ne legyen túl forró.

    2

    A ruislisztet és a fehér lisztet keverd össze egy nagy tálban, majd add hozzá az élesztős keveréket, sót, lenmagot és melaszt.

    A lenmag rostban gazdag, így segít a tészta textúrájának javításában, miközben egy extra ízt is ad.

    3

    Gyúrd össze a tésztát alaposan, majd takard le és hagyd kelni meleg helyen 1 órán át, amíg a duplájára nő.

    Ha a tészta túl ragacsos, egy kis liszttel enyhítheted, de ne adj hozzá túl sokat, hogy a kenyér ne legyen túl száraz.

    4

    Miután megkelt, formázz a tésztából egy kis cipót, és helyezd egy előkészített, vajjal kikent kenyérformába.

    A kenyér formájától függően más formát is használhatsz, például egy kerek vagy hosszúkás sütőedényt.

    5

    A tésztát hagyd kelni még 20-30 percig, majd süsd 190°C-on 30-40 percig, amíg a kenyér teteje aranybarnára sül.

    A kenyér akkor van kész, ha kopogtatva üreges hangot ad. Ha szükséges, 10-15 perccel hosszabb ideig is sütheted.

    6

    Miután elkészült, hagyd kihűlni a kenyér formában, majd szeleteld fel és tálald.

    A ruisleipä a legjobb frissen, de másnap is finom egy kis vajjal vagy sajtokkal.