A friss élesztőt oldd fel a langyos vízben egy kis cukorral, majd hagyd pihenni 5-10 percig, amíg habosodik.
Az élesztő megfelelő aktiválásához fontos, hogy a víz ne legyen túl forró.
A ruislisztet és a fehér lisztet keverd össze egy nagy tálban, majd add hozzá az élesztős keveréket, sót, lenmagot és melaszt.
A lenmag rostban gazdag, így segít a tészta textúrájának javításában, miközben egy extra ízt is ad.
Gyúrd össze a tésztát alaposan, majd takard le és hagyd kelni meleg helyen 1 órán át, amíg a duplájára nő.
Ha a tészta túl ragacsos, egy kis liszttel enyhítheted, de ne adj hozzá túl sokat, hogy a kenyér ne legyen túl száraz.
Miután megkelt, formázz a tésztából egy kis cipót, és helyezd egy előkészített, vajjal kikent kenyérformába.
A kenyér formájától függően más formát is használhatsz, például egy kerek vagy hosszúkás sütőedényt.
A tésztát hagyd kelni még 20-30 percig, majd süsd 190°C-on 30-40 percig, amíg a kenyér teteje aranybarnára sül.
A kenyér akkor van kész, ha kopogtatva üreges hangot ad. Ha szükséges, 10-15 perccel hosszabb ideig is sütheted.
Miután elkészült, hagyd kihűlni a kenyér formában, majd szeleteld fel és tálald.
A ruisleipä a legjobb frissen, de másnap is finom egy kis vajjal vagy sajtokkal.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.