Keverd össze a lisztet, az élesztőt és a sót egy nagy tálban. Add hozzá az olívaolajat és a langyos vizet, majd gyúrd össze lágy, de nem ragacsos tésztává. Ha túl száraz, adj hozzá még egy kis vizet.
A víz hőmérséklete nagyon fontos, ne legyen se túl forró, se túl hideg. A tészta akkor jó, ha szép sima és rugalmas.
Takard le a tésztát egy tiszta konyharuhával, és hagyd kelni meleg helyen körülbelül egy óráig, amíg a duplájára nő.
A kelési idő függ a hőmérséklettől. Melegebb helyen hamarabb megkel a tészta.
Amíg a tészta kel, aprítsd fel a fokhagymát és a rukkolát. A mozzarellát reszeld le, a parmezánt is aprítsd fel.
A rukkolát csak közvetlenül a felhasználás előtt aprítsd fel, hogy ne fonnyadjon meg.
Egy serpenyőben hevíts kevés olívaolajat, majd pirítsd meg a fokhagymát. Add hozzá a paradicsomszószt, a bazsalikomot, az oregánót és a fekete borsot. Főzd 5 percig, hogy az ízek összeérjenek.
A fokhagymát ne pirítsd túl, mert keserű lesz. Használhatsz friss bazsalikomot is a paradicsomszószhoz.
A megkelt tésztát oszd két egyforma részre, majd nyújtsd ki kör alakúra, kb. 5 mm vastagságúra.
A tésztát lisztezett felületen nyújtsd, hogy ne ragadjon le. Ha a tészta nagyon rugalmas, hagyd pihenni pár percig.
A tészta egyik felére kanalazz a paradicsomszószból, majd szórd rá a rukkolát, a reszelt mozzarellát és parmezánt. Hajtsd rá a másik felét, és a széleit alaposan nyomkodd le, hogy ne folyjon ki a töltelék.
Ne tegyél túl sok tölteléket, mert akkor kifolyik sütés közben. A széleket alaposan zárd le.
Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra. A calzone tetejét kend meg felvert tojással, hogy szép aranybarna színt kapjon.
A tojás helyett használhatsz egy kis tejet vagy olívaolajat is a tetejére.
Helyezd a calzonét sütőpapírral bélelt tepsire, és süsd 20-25 percig, amíg aranybarna nem lesz.
Figyeld a sütőt, mert a sütési idő sütőtől függően változhat. Ha a teteje túl gyorsan barnul, takard le alufóliával.
Várj néhány percet, mielőtt felszeletelnéd, hogy a töltelék ne folyjon ki túl forrón.
A calzone forrón a legfinomabb, de vigyázz, hogy ne égesd meg a szádat!
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.