Rumos-diós fagylalt tálalva

Rumos-diós fagylalt

A rumos-diós fagylalt egy igazi klasszikus ínyencség, amely a dió gazdag, földes ízét a rum meleg, aromás jegyeivel ötvözi. A dióféléket már az ókorban is nagy becsben tartották, és a különböző cukrászati hagyományokban a dió mindig is népszerű alapanyag volt. A rum, amelyet eredetileg a Karib-térségben desztilláltak, az évek során a sütemények és fagylaltok egyik kedvelt ízesítőjévé vált. A házi rumos-diós fagylalt elkészítésének titka, hogy a rumot a megfelelő időben kell hozzáadni, hogy megőrizze aromáját, de ne legyen túl erős. Ha szeretnéd még gazdagabbá tenni, pirított diódarabokat is szórhatsz a keverékbe, így még ropogósabb textúrát kapsz. Ez a fagylalt tökéletes választás azoknak, akik szeretik a karakteres, mély ízeket egy hűsítő desszert formájában.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 25 perc
380 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
300 ml Tejszín
250 ml Tej
100 g Kristálycukor
4 db Tojássárgája
100 g Darált dió
2 ek. Rum
1 tk. Vanília kivonat

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy lábosban keverd össze a tejszínt, a tejet és a cukrot, majd közepes lángon melegítsd addig, amíg a cukor teljesen feloldódik. Ne forrald fel.

    Fontos, hogy a cukor teljesen feloldódjon, különben a fagylaltban kristályos maradhat.

    2

    Egy külön tálban verd fel a tojássárgáját, majd fokozatosan keverj hozzá egy keveset a meleg tejkeverékből, hogy a tojás ne csapódjon ki.

    Ez a temperálás lényege. Ha túl gyorsan öntöd a forró tejet a tojássárgájához, a tojás rántotta lesz.

    3

    Öntsd vissza a tojásos keveréket a lábosba, és alacsony lángon, folyamatos keverés mellett főzd addig, amíg a krém besűrűsödik és bevonja a kanál hátát.

    Legyél türelmes és folyamatosan keverd, különben a krém leéghet az aljára. A krém akkor jó, ha a kanál hátán egyenletesen bevonja, és az ujjaddal húzott vonal nem folyik össze.

    4

    Add hozzá a darált diót, a vanília kivonatot és a rumot, majd keverd össze alaposan. A rum kiemeli az ízeket, és segít a fagylalt lágyabb állagának megőrzésében.

    A dió lehet finomra vagy durvára darált, ízlés szerint. A rumot is helyettesítheted rumaromával, ha gyerekek is esznek a fagylaltból.

    5

    Hagyd teljesen kihűlni szobahőmérsékleten.

    Fontos, hogy teljesen kihűljön, mielőtt a fagylaltgépbe teszed, különben a gép nem tudja megfelelően lefagyasztani.

    6

    Öntsd a keveréket fagylaltgépbe, és a gyártó utasításai szerint készítsd el. Ha nincs fagylaltgéped, öntsd egy zárható edénybe, és óránként keverd át a fagyasztás során, hogy elkerüld a jegesedést.

    A fagylaltgép sokkal könnyebbé teszi a dolgod, de ha nincs, az óránkénti átkeverés is segít a krémes állag elérésében.

    7

    Legalább 4-5 órán keresztül hagyd a fagyasztóban, hogy megfelelő állagú legyen. Tálalás előtt hagyd pár percig szobahőmérsékleten állni.

    A pihentetés segít, hogy a fagylalt könnyebben adagolható legyen.