A sáfrányt áztasd be 2-3 evőkanál meleg vízbe 5-10 percre, hogy kioldódjanak az aromák és a szín.
A sáfrány minőségétől függően lehet, hogy több időre van szükség az áztatáshoz. A víznek ne legyen forró, mert az károsíthatja az aromákat.
A rizst alaposan mosd át hideg vízben többször, majd csepegtesd le.
Addig mosd a rizst, amíg a víz tiszta nem lesz. Ez eltávolítja a felesleges keményítőt, és a rizs nem lesz ragacsos.
Ha hagymát és fokhagymát is használsz, aprítsd fel őket.
A hagymát és fokhagymát vágd egyenletes méretűre, hogy egyenletesen süljenek meg.
Egy lábasban olvaszd fel a vajat vagy hevítsd fel az olívaolajat, majd pirítsd meg benne a hagymát és fokhagymát, ha használod.
Vigyázz, hogy a hagyma és fokhagyma ne égjen meg, mert keserű ízt adhat a rizsnek. Alacsony lángon, lassan pirítsd őket.
Add hozzá a rizst, és keverd át, hogy minden szem bevonódjon a zsiradékkal.
Ez a lépés segít, hogy a rizs egyenletesen süljön, és megakadályozza, hogy a főzés során összetapadjon.
Öntsd fel vízzel vagy alaplével, majd adj hozzá sót és borsot.
Az alaplé gazdagabb ízt ad a rizsnek, mint a víz. A só mennyiségét kóstold meg, és ízlés szerint állítsd be.
Keverd hozzá az előzőleg beáztatott sáfrányos vizet, és forrald fel.
A sáfrányos víz adja a rizs jellegzetes színét és ízét.
Fedd le a lábast, és főzd alacsony lángon 15 percig, amíg a rizs megpuhul és felszívja a folyadékot.
Fontos, hogy a lábast légmentesen lefedd, és alacsony lángon főzd a rizst, hogy egyenletesen puhuljon meg, és ne égjen le.
Kapcsold le a hőt, és hagyd pihenni fedő alatt további 5 percig.
Ez a pihentetés segít, hogy a rizs még puhább és lazább legyen.
Villával lazítsd fel a rizst, majd szórd meg friss aprított petrezselyemmel vagy korianderrel, és tálald melegen.
A petrezselymet vagy koriandert közvetlenül tálalás előtt add hozzá, hogy megőrizze frissességét és aromáját.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.