Saganaki füstölt sajttal, aranybarnára sütve, citrommal tálalva

Saganaki füstölt sajttal

A saganaki görög specialitás, mely a sütött sajt különleges élményét hozza el az asztalra. A füstölt sajttal készült változat különösen intenzív ízvilágot kínál, amely a hagyományos változathoz képest modernebb és merészebb. A füstölt graviera vagy kasszeri sajt kiváló választás, mivel jól bírja a hőt, és nem olvad el teljesen sütés közben. Technikai tipp: A sütésnél figyelj arra, hogy az olaj ne legyen túl forró, mert a füstölt sajt hamar megpirulhat – közepes lángon érhető el a legjobb állag. Miközben a sajt serceg az olajban, a füstölt aroma és a sülő kéreg illata gyorsan belengi a konyhát. Ez az étel kiváló választás borkóstolók, vacsorapartik vagy különleges hétvégi előételek mellé is – különösen akkor, ha valami új és ízletes élményt keresel.

Előkészület 10 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 20 perc
860 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 2
200 g Füstölt sajt (például füstölt graviera vagy kasszeri)
50 g Liszt
100 ml Olívaolaj
1 ek. Citromlé

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    TejTej
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A füstölt sajtot vágd kb. 1–1,5 cm vastagságú szeletekre. Fontos, hogy szabályos formát kapj, mert ez segíti a szép sütést és tálalást.

    Használj lehűtött sajtot és éles kést a könnyebb szeleteléshez, így nem fog morzsolódni a sajt.

    2

    A sajtszeleteket forgasd meg lisztben minden oldalon, majd rázd le a felesleget. Ez kéregként funkcionál, ami ropogós bevonatot képez.

    A felesleges liszt eltávolítása fontos, hogy ne égjen meg az olajban és ne keserítse el az ételt.

    3

    Egy serpenyőben melegítsd fel az olívaolajat közepes lángon. Süsd a sajtot oldalanként 2-3 percig, amíg aranybarna kéreg alakul ki.

    Csak akkor fordítsd meg a sajtot, ha az alja már ropogós és szépen megpirult – így nem esik szét.

    4

    Szedjük ki a sült sajtot papírtörlőre, hogy a felesleges olajat felszívja. Frissen facsart citromlével locsold meg tálalás előtt.

    A citromlé friss savassága kiválóan ellensúlyozza a füstölt sajt gazdag, sós ízét.