Saganaki ouzóval ízesítve, aranybarnára sütve, flambírozva és citrommal tálalva

Saganaki ouzóval ízesítve

A saganaki ouzóval ízesítve a görög konyha egyik különleges látványfogása, amely a tradicionális sült sajtot egy csipetnyi extravaganciával ötvözi. Az ouzó ánizsos aromája és a flambírozás füstös karaktere különleges mélységet ad a ropogósra sült sajt ízének. Technikai tipp: Az ouzót mindig a tűzről levéve öntsd a forró sajtra, majd gyújtsd meg biztonságos távolságból – így garantált a látvány és az ízhatás is. Ez az étel nemcsak ízletes, de show-elemként is tökéletes előétel egy görög vacsorához vagy nyári vendégséghez. A friss citromlé végül tökéletesen egyensúlyozza a gazdag ízeket, így minden falat egy mediterrán élmény.

Előkészület 10 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 20 perc
840 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 2
200 g Kefalotyri vagy graviera sajt
50 g Liszt
100 ml Olívaolaj
30 ml Ouzó
1 ek. Citromlé

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    TejTej
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A sajtot vágd 1–1,5 cm vastag szeletekre. A darabok legyenek egyenletesek, hogy a sütés során ne törjenek és jól kezelhetők legyenek.

    Használj jól lehűtött sajtot és éles kést – így könnyebben tudsz szép, szabályos szeleteket vágni.

    2

    Forgasd meg a sajtszeleteket lisztben úgy, hogy minden oldalát egyenletesen befedje, majd rázd le a felesleget.

    A liszt nemcsak kéregként funkcionál, hanem segít, hogy a sajt ne tapadjon a serpenyőhöz.

    3

    Egy serpenyőben forrósítsd fel az olívaolajat közepes lángon. Helyezd bele a lisztezett sajtszeleteket, és süsd oldalanként 2–3 percig, amíg aranybarnára sülnek.

    Ne mozgasd a sajtot az első fél percben – így nem törik és szebb kérget kapsz.

    4

    Amikor a sajt mindkét oldala aranybarna, óvatosan locsold meg ouzóval. Vedd le a serpenyőt a tűzről, és flambírozd hosszú gyufával vagy öngyújtóval.

    Csak jól szellőző helyen flambírozz, és ne állj közvetlenül fölé – a láng gyorsan felcsaphat.

    5

    Amint a láng elalszik, locsold meg friss citromlével és azonnal tálald melegen.

    A citromlé frissessége egyensúlyt teremt az ouzó édes-fűszeres aromájával.