Saji köménnyel aranybarnára sült, lapos, köménymaggal megszórt lepények

Saji köménnyel

A saji, más néven chapati vagy roti, az indiai konyha egyik alapvető lepénykenyere, amelyet évezredek óta készítenek különféle ízesítésekkel. A köményes változat Észak-Indiában és Pakisztánban népszerű, ahol az egyszerű alapanyagokat gazdag, aromás fűszerezéssel egészítik ki. A konyha megtelik az ünnepi hangulattal, miközben a saji lepények sercegnek a forró serpenyőben, és a kömény karakteres illata belengi a levegőt. Ez a lepény ideális kísérője csípős curryknek, de önmagában, mártogatósokkal is kiváló. Technikai tipp: a tészta megfelelő pihentetése elengedhetetlen ahhoz, hogy könnyen formálható és sülés közben rugalmas maradjon. Ha szaftosabb textúrát szeretnél, sütés után kend meg egy kevés olvasztott vajjal vagy ghível. Tökéletes választás hétköznapi vacsorákhoz vagy vegetáriánus menük kiegészítéseként.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 35 perc
1300 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
400 g Búzaliszt
220 ml Langyos víz
1 tk.
1 tk. Őrölt kömény
1 ek. Egész köménymag
2 ek. Napraforgóolaj

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy nagy tálban keverd össze a búzalisztet, a sót és az őrölt köményt. Fokozatosan add hozzá a langyos vizet, és kezd el összegyúrni, amíg sima tésztát nem kapsz.

    A langyos víz segíti, hogy a tészta jól formázható, de ne legyen túl ragacsos vagy kemény.

    2

    Gyúrd a tésztát kb. 8-10 percig, majd formázz belőle cipót, fedd le és hagyd pihenni 30 percig, hogy a glutén kifejlődjön.

    A pihentetés alatt lazul a tészta szerkezete, könnyebb lesz nyújtani, és sütés közben sem szakad el.

    3

    Oszd a tésztát 6 egyenlő részre, formázz kis golyókat, majd nyújtsd őket vékony, kb. 15 cm átmérőjű körökké.

    Szórj egy kis lisztet a nyújtófelületre, hogy ne ragadjon le a tészta, de ne használd túl sokat, mert kiszáríthatja.

    4

    Egy nagy, forró serpenyőben közepes lángon, egyenként süsd a tésztalapokat szárazon kb. 1-1 percig mindkét oldalon, amíg barnás pöttyök jelennek meg rajtuk.

    Ha a serpenyő elég forró, a tészta hólyagosodik – ez a jó jel!

    5

    Miután lesütötted, ecsettel vékonyan kend meg olajjal a tetejét, és azonnal szórd meg egész köménymaggal. Tedd félre, letakarva melegen tartsd, míg a többit sütöd.

    Az olajozás után azonnal szórd meg köménnyel, így jobban rátapad, és intenzívebb lesz az íze.