Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra. Bélelj ki egy tepsit sütőpapírral, hogy a burek ne ragadjon le sütés közben, és könnyebben tisztítható legyen a tepsi.
A sütő előmelegítése elengedhetetlen a ropogós burekhez.
A fekete olívabogyót szeleteld vékony karikákra. Ha magosat használsz, előbb magozd ki. A fokhagymát hámozd meg és reszeld le finomra vagy nyomd át fokhagymanyomón.
A kimagozott olívabogyó szeletelése könnyebb. A fokhagyma reszelése intenzívebb ízt ad.
Egy keverőtálban dolgozd össze a sajtkrémet a tojásokkal, a fokhagymával és a sóval. Keverd simára, majd add hozzá az olívabogyó-karikákat. Ez lesz a burek tölteléke. Tipp: Ha intenzívebb ízt szeretnél, adhatsz hozzá egy csipet borsot is.
A töltelék ízét kóstold meg, és ízlés szerint fűszerezd tovább. Egy kevés citromlé is feldobhatja.
Teríts ki egy réteslapot a munkafelületre, kend meg olívaolajjal, majd halmozz rá 2-3 evőkanál tölteléket. Oszlasd el vékonyan, hogy ne szakadjon a tészta.
A réteslapokat óvatosan kezeld, mert könnyen szakadnak. A tölteléket egyenletesen oszlasd el, de ne túl vastagon.
Tekerd fel a réteslapot óvatosan, mint egy palacsintát, majd csavard fel csiga alakban. Helyezd a tepsibe. Ismételd meg a folyamatot a többi réteslappal is.
A feltekert burekot szorosan csavard fel, hogy sütés közben ne nyíljon szét.
A burekek tetejét is kend meg vékonyan olívaolajjal, hogy sütés közben szépen megpiruljanak. Tipp: ha extra ropogósságot szeretnél, spricceld meg kevés vízzel az olajozás után.
A vízzel való spriccelés segít a tésztának ropogósabbá válni. Alternatív megoldásként tojássárgájával is megkenheted a tetejét a szép színért.
Tedd a burekeket az előmelegített sütőbe, és süsd őket 35-40 percig, amíg aranybarnára sülnek. A sütés vége felé ellenőrizd, hogy az aljuk is átsült-e, ha nem, hagyd bennük még pár percig.
A sütési idő függ a sütőtől, ezért figyelj a burekra. Ha túl gyorsan barnul a teteje, takard le alufóliával.
Miután kivetted a sütőből, hagyd őket legalább 10 percig pihenni. Ez segít abban, hogy a töltelék ne folyjon ki vágáskor, és könnyebb legyen szeletelni.
A pihentetés segít a tölteléknek megszilárdulni, így könnyebb szeletelni a burekot.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.