Sajtos-borsós krémleves tálalva

Sajtos-borsós krémleves

A sajtos-borsós krémleves egy klasszikus alapanyagokat használó, mégis különleges ízvilágú étel, amelyet a selymes borsó és az olvadt sajt tökéletesen kiegészít. Ez a leves a magyar konyhában ismert zöldborsóleves újragondolt, modernebb változata, amely krémes állagával és gazdag ízével minden korosztály kedvence lehet. A zöldborsó édeskés karakterét a fokhagyma, a tejszín és a sajt tökéletesen ellensúlyozza, így harmonikus, mégis izgalmas ízeket kapunk. Tipp: ha intenzívebb sajtos ízre vágysz, használj füstölt sajtot vagy karakteresebb cheddar fajtát!

Előkészület 10 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 30 perc
310 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
400 g Zöldborsó (fagyasztott vagy friss)
150 g Reszelt sajt (trappista vagy cheddar)
1 db Vöröshagyma
1 gerezd Fokhagyma
800 ml Zöldségalaplé
100 ml Tejszín
1 ek. Olívaolaj
1 tk.
1 csipet Bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A vöröshagymát és fokhagymát hámozd meg, majd aprítsd fel. A borsót szükség esetén olvaszd ki, és öblítsd át langyos vízben.

    Használhatsz friss vagy fagyasztott borsót is. A fagyasztott borsóval időt spórolhatsz.

    2

    Egy lábasban hevítsd fel az olívaolajat, majd párold üvegesre a vöröshagymát 2-3 perc alatt, közepes lángon.

    Az üvegesre párolt hagyma édesebb ízt ad a levesnek.

    3

    Add hozzá az aprított fokhagymát, majd 1 percig kevergetve pirítsd vele együtt, ügyelve, hogy ne égjen meg.

    A fokhagyma könnyen megég, ezért figyelj rá, és ne hagyd magára.

    4

    Add hozzá a zöldborsót, keverd át, majd öntsd fel az alaplével. Forrald fel, és főzd 10-12 percig, amíg a borsó megpuhul.

    Ha nincs alapleved, használhatsz vizet is, de az alaplé gazdagabb ízt ad.

    5

    Húzd le a levest a tűzről, és botmixerrel pürésítsd simára. Ezután keverd bele a tejszínt és a reszelt sajtot.

    A pürésítés előtt hagyd kicsit hűlni a levest, hogy ne fröccsenjen ki a botmixerrel.

    6

    Tedd vissza a tűzre, és folyamatos keverés mellett melegítsd addig, amíg a sajt teljesen elolvad. Ne forrald, csak gyöngyözzön.

    A magas hőmérsékleten a sajt kicsapódhat, ezért fontos, hogy csak gyöngyözve melegítsd.

    7

    Ízesítsd sóval és frissen őrölt borssal. Ha túl sűrű lenne, kevés alaplével hígíthatod a kívánt állag eléréséig.

    Kóstold meg a levest, mielőtt sóval ízesíted, mert a sajt is sós lehet.

    8

    Tálaláskor megszórhatod extra reszelt sajttal vagy pirított kenyérkockákkal. Azonnal forrón fogyaszd!

    A pirított kenyérkockák ropogós textúrát adnak a levesnek.