Sajtos-tejfölös calzone aranybarnára sütve

Sajtos-Tejfölös Calzone

A sajtos-tejfölös calzone egy krémes, lágy töltelékkel készült változata a klasszikus olasz töltött pizzának. A tejföl enyhe savassága tökéletesen harmonizál a trappista, mozzarella és parmezán sajtokkal, miközben a ropogós tészta kívülről tökéletes textúrát biztosít. Ez a calzone kiváló választás egy könnyű vacsorára vagy egy laktató snackként, amely garantáltan elvarázsolja a sajtimádókat.

Előkészület 25 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 50 perc
1300 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 2
500 g Liszt
7 g Száraz élesztő
300 ml Langyos víz
30 ml Olívaolaj
10 g
200 g Mozzarella sajt
150 g Trappista sajt
50 g Parmezán sajt
150 g Tejföl
2 gerezd Fokhagyma
1 tk. Fekete bors
1 tk. Oregánó
1 db Tojás

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Keverd össze a lisztet, az élesztőt és a sót egy nagy tálban. Add hozzá az olívaolajat és a langyos vizet, majd gyúrd össze lágy, de nem ragacsos tésztává. Ha túl száraz, adj hozzá még egy kis vizet.

    A víz hőmérséklete nagyon fontos, ne legyen se túl hideg, se túl meleg, mert az befolyásolja az élesztő működését. Használj langyos vizet (kb. 30-35°C).

    2

    Takard le a tésztát egy tiszta konyharuhával, és hagyd kelni meleg helyen körülbelül egy óráig, amíg a duplájára nő.

    A tészta keléséhez ideális a meleg, huzatmentes hely. Ha nincs ilyen hely, a sütőt is bekapcsolhatod alacsony hőfokon (kb. 50°C), és ott kelesztheted a tésztát.

    3

    A fokhagymát aprítsd fel, és keverd össze a tejföllel, a fekete borssal és az oregánóval.

    A fokhagymát reszelve is hozzáadhatod a tejfölhöz, így még intenzívebb lesz az íze. Használhatsz friss oregánót is a szárított helyett.

    4

    A megkelt tésztát oszd két egyforma részre, majd nyújtsd ki kör alakúra, kb. 5 mm vastagságúra.

    A tésztát enyhén lisztezett felületen nyújtsd ki, hogy ne ragadjon le. Ha a tészta visszahúzódik, hagyd pihenni néhány percig, mielőtt újra nyújtanád.

    5

    A tészta egyik felére kanalazz a fűszeres tejfölből, majd szórd rá a reszelt trappistát, mozzarellát és parmezánt.

    Ne tegyél túl sok tölteléket a tésztára, mert akkor kifolyhat sütés közben. A töltelék eloszlásánál hagyj szabadon kb. 2 cm-t a széleken.

    6

    Hajtsd rá a másik felét, és a széleit alaposan nyomkodd le, hogy ne folyjon ki a töltelék.

    A széleket villával is lenyomkodhatod, hogy szép mintát kapj, és biztosabban záródjon le.

    7

    Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra. A calzone tetejét kend meg felvert tojással, hogy szép aranybarna színt kapjon.

    A tojás helyett használhatsz egy kevés tejet vagy olívaolajat is a calzone tetejére.

    8

    Helyezd a calzonét sütőpapírral bélelt tepsire, és süsd 20-25 percig, amíg aranybarna nem lesz.

    A sütési idő függ a sütő teljesítményétől. Ha a calzone teteje túl gyorsan barnul, takard le alufóliával.

    9

    Várj néhány percet, mielőtt felszeletelnéd, hogy a töltelék ne folyjon ki túl forrón.

    Tálaláskor kínálhatsz hozzá tejfölt vagy fokhagymás mártogatóst.