Keverd össze a lisztet, az élesztőt és a sót egy nagy tálban. Add hozzá az olívaolajat és a langyos vizet, majd gyúrd össze lágy, de nem ragacsos tésztává. Ha túl száraz, adj hozzá még egy kis vizet.
A víz hőmérséklete nagyon fontos, ne legyen se túl hideg, se túl meleg, mert az befolyásolja az élesztő működését. Használj langyos vizet (kb. 30-35°C).
Takard le a tésztát egy tiszta konyharuhával, és hagyd kelni meleg helyen körülbelül egy óráig, amíg a duplájára nő.
A tészta keléséhez ideális a meleg, huzatmentes hely. Ha nincs ilyen hely, a sütőt is bekapcsolhatod alacsony hőfokon (kb. 50°C), és ott kelesztheted a tésztát.
A fokhagymát aprítsd fel, és keverd össze a tejföllel, a fekete borssal és az oregánóval.
A fokhagymát reszelve is hozzáadhatod a tejfölhöz, így még intenzívebb lesz az íze. Használhatsz friss oregánót is a szárított helyett.
A megkelt tésztát oszd két egyforma részre, majd nyújtsd ki kör alakúra, kb. 5 mm vastagságúra.
A tésztát enyhén lisztezett felületen nyújtsd ki, hogy ne ragadjon le. Ha a tészta visszahúzódik, hagyd pihenni néhány percig, mielőtt újra nyújtanád.
A tészta egyik felére kanalazz a fűszeres tejfölből, majd szórd rá a reszelt trappistát, mozzarellát és parmezánt.
Ne tegyél túl sok tölteléket a tésztára, mert akkor kifolyhat sütés közben. A töltelék eloszlásánál hagyj szabadon kb. 2 cm-t a széleken.
Hajtsd rá a másik felét, és a széleit alaposan nyomkodd le, hogy ne folyjon ki a töltelék.
A széleket villával is lenyomkodhatod, hogy szép mintát kapj, és biztosabban záródjon le.
Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra. A calzone tetejét kend meg felvert tojással, hogy szép aranybarna színt kapjon.
A tojás helyett használhatsz egy kevés tejet vagy olívaolajat is a calzone tetejére.
Helyezd a calzonét sütőpapírral bélelt tepsire, és süsd 20-25 percig, amíg aranybarna nem lesz.
A sütési idő függ a sütő teljesítményétől. Ha a calzone teteje túl gyorsan barnul, takard le alufóliával.
Várj néhány percet, mielőtt felszeletelnéd, hogy a töltelék ne folyjon ki túl forrón.
Tálaláskor kínálhatsz hozzá tejfölt vagy fokhagymás mártogatóst.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.