Sajtos-túrós pogácsa aranybarna tetejével

Sajtos-túrós pogácsa

A sajtos-túrós pogácsa egy klasszikus magyar finomság, amelyet az omlós tészta és a gazdag sajt-túró kombináció tesz ellenállhatatlanná. Ez a recept ideális választás egy hétvégi családi reggelire vagy egy baráti összejövetelre. Frissen sütve, aranybarna tetejével és puha belsejével mindenkit elvarázsol. Próbáld ki, és varázsolj mosolyt a családod és barátaid arcára ezzel a házias finomsággal!

Előkészület 30 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 55 perc
200 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 20
500 g Liszt
250 g Túró
200 g Reszelt sajt
250 g Vaj
1 db Tojás
1 ek. Sütőpor
1 tk.
100 g Tejföl
1 db Tojás (kenéshez)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, sót és a sütőport. Morzsold bele a vajat, amíg a keverék morzsás állagú nem lesz. TIPP: Dolgozz gyorsan, hogy a vaj ne olvadjon meg.

    A vajat hidegen, kockákra vágva add a liszthez. Használhatsz vaj helyett hideg margarint is.

    2

    Add hozzá a túrót, reszelt sajtot, tejfölt és az egész tojást, majd gyúrd össze a tésztát. TIPP: Ha a tészta túl ragacsos, adj hozzá még egy kis lisztet.

    A túrót érdemes áttörni, hogy ne legyenek benne csomók. A sajt lehet trappista, edami vagy bármilyen más, ami jól olvad.

    3

    Formázz a tésztából cipót, csomagold fóliába, és pihentesd a hűtőben 30 percig.

    A pihentetés alatt a tészta könnyebben nyújtható és formázható lesz.

    4

    Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra, és bélelj ki egy tepsit sütőpapírral.

    A sütőt légkeveréses fokozaton is előmelegítheted, így egyenletesebben sül a pogácsa.

    5

    Nyújtsd ki a tésztát kb. 1,5 cm vastagságúra, és szaggass belőle pogácsákat. TIPP: A szaggatót lisztezd be, hogy a tészta ne ragadjon rá.

    A tészta nyújtásakor lisztezd be a deszkát, hogy ne ragadjon le. A leeső tésztadarabokat gyúrd össze újra, és szaggass belőlük újabb pogácsákat.

    6

    Helyezd a pogácsákat a tepsire, és kend meg a tetejüket felvert tojással. TIPP: A tojáskenéstől lesz szép fényes a pogácsa teteje.

    A tojáshoz adhatsz egy csipet sót vagy egy kis tejet, hogy még szebb színe legyen a pogácsának.

    7

    Süsd a pogácsákat 180°C-on 20-25 percig, amíg aranybarnák nem lesznek. TIPP: Figyeld a sütőt, hogy ne süljön túl.

    A sütési idő sütőfüggő, ezért érdemes figyelni a pogácsákat. Ha a tetejük már szép színt kapott, de a belsejük még puha, takard le alufóliával.

    8

    Hűtsd le a pogácsákat egy rácson, majd tálald. TIPP: Frissen a legfinomabb, de légmentesen záródó dobozban tárolva másnap is ízletes marad.

    A pogácsákat melegen is kínálhatod, de ha kihűltek, érdemes őket újramelegíteni.