Salmorejo főtt tojással, friss korianderrel tálalva

Salmorejo főtt tojással

A salmorejo egy hagyományos spanyol étel, amely az andalúziai konyha egyik legismertebb levesét képezi. Eredetileg hűsítő nyári étkezésként szolgált, különösen forró napokon, és a paradicsom gazdag ízvilágával gyorsan elnyerte a spanyol háztartások szívét. Az ételt gyakran főtt tojással és jamón serranóval tálalják, hogy még gazdagabb ízt adjanak neki. A friss koriander és a tojás tovább emeli a salmorejo ízét, miközben rendkívül tápláló és frissítő étel marad.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 25 perc
600 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
6 db Érett paradicsom
150 g Fehér kenyér (héja nélkül)
4 ek. Olívaolaj
1 ek. Fehér bor ecet
1 gerezd Fokhagyma
1 tk.
1 csipet Bors
2 db Főtt tojás
1 ág Friss koriander (opcionális)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A paradicsomokat mosd meg, hámozd meg és vágd fel kis darabokra. Tedd félre.

    A paradicsomot könnyen megpucolhatod, ha forró vízbe mártod 20-30 másodpercre, így a héja könnyen lejön.

    2

    A fehér kenyeret tedd egy tálba, és önts rá annyi vizet, hogy éppen ellepje. Hagyj neki pár percet, hogy a kenyér megszívja magát a vízzel.

    A kenyér ne legyen túl vizes, csak éppen annyi, hogy a szósz állaga finom, krémes legyen.

    3

    A paradicsomot, a vízbe áztatott kenyeret, a fokhagymát, a sót, a borsot, az olívaolajat és az ecetet egy turmixgépbe tedd, és mixeld össze sima, krémes állagúra.

    Ha szükséges, adj hozzá egy kevés vizet, hogy a kívánt állagot elérd.

    4

    A kész salmorejót hűtsd le a hűtőben legalább egy órán keresztül, hogy az ízek összeérjenek.

    A salmorejo hűtése után még ízesítheted, ha úgy érzed, hogy több sóra vagy ecetre van szükség.

    5

    Tálald a salmorejót egy mély tálban, és helyezd rá a felaprított főtt tojást. Díszítsd friss korianderrel, ha szeretnéd.

    A főtt tojás ne legyen túl friss, inkább hagyd kicsit kihűlni, hogy könnyebben szeletelhető legyen.