A lencsét alaposan öblítsd le, majd tedd egy fazékba, és add hozzá 1 liter vizet. Forrald fel, majd főzd közepes lángon kb. 20-25 percig, amíg megpuhul.
A lencse előfőzésével gyorsabban elkészíthető a sambar. A főzés alatt is figyeld, hogy ne főzzük túl.
Amíg a lencse fő, a vöröshagymát és fokhagymát apróra vágd. A gyömbért hámozd meg, és reszeld le.
A hagymát és fokhagymát finomra vágva gyorsabban megsülnek, így egyenletesebb ízeket adnak.
Egy másik serpenyőben, olívaolajon pirítsd meg a mustármagot, majd add hozzá a curry levelet és a reszelt gyömbért. Pár percig pirítsd őket, hogy felszabaduljanak az ízek.
A mustármagot mindig közepes lángon pirítsd, hogy a fűszerek ne égjenek meg, de intenzív ízt kapjanak.
A pirított fűszerekhez add hozzá a felaprított hagymát és fokhagymát, és pirítsd 5-7 percig, amíg a hagyma üveges lesz.
A hagyma pirításával a leves gazdagabb ízt kap.
A paradicsomokat vágd fel, és add hozzá a hagymás keverékhez. Add hozzá a kurkumát, tamarind pasztát, szójaszószt és a sambar port. Keverd jól össze.
A tamarind paszta friss savanykás ízt ad a sambarhoz, ami jól illik a fűszeres alaphoz.
Miután a lencse megfőtt, add hozzá a fűszeres alaphoz és keverd jól össze. Főzd együtt még 10-15 percig, hogy az ízek jól összeérjenek.
Ha a sambar túl sűrűvé válik, adj hozzá egy kis vizet, hogy elérd a kívánt állagot.
A spenótot apróra vágva add a leveshez, és főzd 3-5 percig, amíg a spenót megpuhul.
A spenótot érdemes a végén hozzáadni, hogy ne veszítse el a friss ízét és tápanyagait.
Tálald a kész sambart friss korianderrel díszítve, és kínálj mellé rizst.
A friss koriander egy frissítő ízt ad, míg a rizs segít kiegyensúlyozni a fűszeres leves ízét.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.