Sambar spenóttal, gazdag és fűszeres indiai leves, lencsével és friss spenóttal tálalva

Sambar spenóttal

A Sambar egy klasszikus indiai étel, amely lencséből, zöldségekből és különféle fűszerekből készül. Az étel származása Dél-Indiába vezethető vissza, ahol a sambar minden étkezés szerves részét képezi. A spenóttal készült változat frissítő ízt ad az ételnek, miközben a fűszeres alap megőrzi a hagyományos sambar gazdag ízvilágát.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 45 perc
Teljes 1 óra
700 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
200 g Lencse
1 db Vöröshagyma
4 gerezd Fokhagyma
2 cm Ginger (gyömbér)
2 db Paradicsom
100 g Spenót
2 ek. Sambar por
1 ek. Tamarind paszta
0.5 tk. Kurkuma
0.5 tk.
1 ek. Szójaszósz
2 ek. Olívaolaj
1 tk. Mustármag
6 db Curry levél

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    SzójaSzója

    Elkészítési Lépések

    1

    A lencsét alaposan öblítsd le, majd tedd egy fazékba, és add hozzá 1 liter vizet. Forrald fel, majd főzd közepes lángon kb. 20-25 percig, amíg megpuhul.

    A lencse előfőzésével gyorsabban elkészíthető a sambar. A főzés alatt is figyeld, hogy ne főzzük túl.

    2

    Amíg a lencse fő, a vöröshagymát és fokhagymát apróra vágd. A gyömbért hámozd meg, és reszeld le.

    A hagymát és fokhagymát finomra vágva gyorsabban megsülnek, így egyenletesebb ízeket adnak.

    3

    Egy másik serpenyőben, olívaolajon pirítsd meg a mustármagot, majd add hozzá a curry levelet és a reszelt gyömbért. Pár percig pirítsd őket, hogy felszabaduljanak az ízek.

    A mustármagot mindig közepes lángon pirítsd, hogy a fűszerek ne égjenek meg, de intenzív ízt kapjanak.

    4

    A pirított fűszerekhez add hozzá a felaprított hagymát és fokhagymát, és pirítsd 5-7 percig, amíg a hagyma üveges lesz.

    A hagyma pirításával a leves gazdagabb ízt kap.

    5

    A paradicsomokat vágd fel, és add hozzá a hagymás keverékhez. Add hozzá a kurkumát, tamarind pasztát, szójaszószt és a sambar port. Keverd jól össze.

    A tamarind paszta friss savanykás ízt ad a sambarhoz, ami jól illik a fűszeres alaphoz.

    6

    Miután a lencse megfőtt, add hozzá a fűszeres alaphoz és keverd jól össze. Főzd együtt még 10-15 percig, hogy az ízek jól összeérjenek.

    Ha a sambar túl sűrűvé válik, adj hozzá egy kis vizet, hogy elérd a kívánt állagot.

    7

    A spenótot apróra vágva add a leveshez, és főzd 3-5 percig, amíg a spenót megpuhul.

    A spenótot érdemes a végén hozzáadni, hogy ne veszítse el a friss ízét és tápanyagait.

    8

    Tálald a kész sambart friss korianderrel díszítve, és kínálj mellé rizst.

    A friss koriander egy frissítő ízt ad, míg a rizs segít kiegyensúlyozni a fűszeres leves ízét.