Sárga rizs tálalva

Sárga rizs

A sárga rizs több kultúrában is népszerű, főként Ázsiában, a Közel-Keleten és Latin-Amerikában. A színét elsősorban a kurkumának köszönheti, amely nemcsak gyönyörű aranysárga árnyalatot ad, hanem jótékony hatásairól is ismert. A kurkumás rizs Indiában és Thaiföldön előszeretettel kíséri a curry-kat és egyéb fűszeres ételeket. Képzeld el, ahogy a frissen főtt rizs illata betölti a konyhát, miközben a kurkuma és a hagyma finom aromája összeér. Az egyszerűsége ellenére ez az étel nagyszerű kiegészítője lehet bármilyen húsos vagy vegetáriánus fogásnak, és könnyedén elkészíthető egy hétköznapi vacsorához is.

Előkészület 10 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 30 perc
520 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
300 g Jázmin rizs
600 ml Víz
1 tk. Kurkuma
1 tk.
2 gerezd Fokhagyma
1 db Vöröshagyma
20 ml Olívaolaj
1 db Babérlevél
0.5 tk. Fekete bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A rizst alaposan öblítsd át hideg vízzel, hogy a felesleges keményítő eltávolításra kerüljön. Ez segít elkerülni a túl ragacsos állagot.

    Addig öblítsd a rizst, amíg a víz teljesen tiszta nem lesz. Ez a pergős rizs titka!

    2

    Aprítsd fel a vöröshagymát és a fokhagymát. Egy közepes lábosban melegítsd fel az olívaolajat közepes lángon.

    A hagymát apróra vágd, hogy egyenletesen süljön át és ne maradjon nyers.

    3

    Add hozzá az aprított vöröshagymát, és párold üvegesre körülbelül 3-4 perc alatt, majd add hozzá a fokhagymát és pirítsd további 1 percig.

    A fokhagymát ne pirítsd túl, mert megéghet és keserű ízt adhat a rizsnek.

    4

    Szórd rá a kurkumát, a fekete borsot és a babérlevelet, majd keverd el a hagymával, hogy az olajban kioldódjanak az ízek.

    A fűszereket pirítsd rövid ideig, hogy intenzívebb legyen az aromájuk.

    5

    Öntsd a rizst a fűszeres keverékhez, és pirítsd 1-2 percig folyamatos keverés mellett, hogy a rizs enyhén átsüljön, és felvegye a fűszerek aromáját.

    A pirítás során figyelj, hogy a rizs ne égjen le. A folyamatos keverés segít elkerülni ezt.

    6

    Öntsd rá a vizet, adj hozzá sót, majd keverd meg egyszer. Fedő alatt, alacsony lángon főzd körülbelül 15 percig, amíg a rizs felszívja a vizet.

    Fontos a megfelelő vízmennyiség. Ha túl sok vizet adsz hozzá, a rizs ragacsos lesz. Ha túl keveset, akkor nem fog megfőni teljesen. Ne emeld fel a fedőt főzés közben, mert a gőz távozik és a rizs nem fő meg egyenletesen.

    7

    Kapcsold le a hőt, és hagyd a rizst fedő alatt további 10 percig pihenni. Ez segít, hogy a szemek teljesen megpuhuljanak.

    A pihentetés nagyon fontos, mert ezalatt a rizs magába szívja a maradék nedvességet és a szemek fellazulnak.

    8

    Távolítsd el a babérlevelet, majd egy villa segítségével óvatosan lazítsd fel a rizst. Tálalás előtt keverd át még egyszer.

    A villával óvatosan lazítsd fel a rizst, hogy ne törd össze a szemeket.