A rizst alaposan öblítsd át hideg vízzel, hogy a felesleges keményítő eltávolításra kerüljön. Ez segít elkerülni a túl ragacsos állagot.
Addig öblítsd a rizst, amíg a víz teljesen tiszta nem lesz. Ez a pergős rizs titka!
Aprítsd fel a vöröshagymát és a fokhagymát. Egy közepes lábosban melegítsd fel az olívaolajat közepes lángon.
A hagymát apróra vágd, hogy egyenletesen süljön át és ne maradjon nyers.
Add hozzá az aprított vöröshagymát, és párold üvegesre körülbelül 3-4 perc alatt, majd add hozzá a fokhagymát és pirítsd további 1 percig.
A fokhagymát ne pirítsd túl, mert megéghet és keserű ízt adhat a rizsnek.
Szórd rá a kurkumát, a fekete borsot és a babérlevelet, majd keverd el a hagymával, hogy az olajban kioldódjanak az ízek.
A fűszereket pirítsd rövid ideig, hogy intenzívebb legyen az aromájuk.
Öntsd a rizst a fűszeres keverékhez, és pirítsd 1-2 percig folyamatos keverés mellett, hogy a rizs enyhén átsüljön, és felvegye a fűszerek aromáját.
A pirítás során figyelj, hogy a rizs ne égjen le. A folyamatos keverés segít elkerülni ezt.
Öntsd rá a vizet, adj hozzá sót, majd keverd meg egyszer. Fedő alatt, alacsony lángon főzd körülbelül 15 percig, amíg a rizs felszívja a vizet.
Fontos a megfelelő vízmennyiség. Ha túl sok vizet adsz hozzá, a rizs ragacsos lesz. Ha túl keveset, akkor nem fog megfőni teljesen. Ne emeld fel a fedőt főzés közben, mert a gőz távozik és a rizs nem fő meg egyenletesen.
Kapcsold le a hőt, és hagyd a rizst fedő alatt további 10 percig pihenni. Ez segít, hogy a szemek teljesen megpuhuljanak.
A pihentetés nagyon fontos, mert ezalatt a rizs magába szívja a maradék nedvességet és a szemek fellazulnak.
Távolítsd el a babérlevelet, majd egy villa segítségével óvatosan lazítsd fel a rizst. Tálalás előtt keverd át még egyszer.
A villával óvatosan lazítsd fel a rizst, hogy ne törd össze a szemeket.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.