Savanyított şalgam üvegben

Savanyított Şalgam

A savanyított şalgam a török konyha egyik hagyományos különlegessége, amelyet főként kebabok és más nehéz ételek mellé fogyasztanak. A fekete répa természetes színanyagai és enyhén földes íze tökéletesen harmonizál a savanyító lé fűszeres ízeivel. Törökországban és a Közel-Keleten régóta kedvelt ital és savanyúság, amelyet gyakran különböző fűszerezéssel készítenek. Az otthoni készítés lehetővé teszi, hogy a savanyúság ízét saját ízlésed szerint alakítsd. Ha szereted a török ételeket és az intenzív ízeket, ezt a receptet érdemes kipróbálnod!

Előkészület 15 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 25 perc
80 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
500 g Fekete répa (şalgam)
200 g Lila répa
1 l Víz
40 g Durva tengeri só
20 g Cukor
250 ml Fehér ecet
2 db Szárított chili paprika
3 gerezd Fokhagyma
2 db Babérlevél
1 tk. Feketebors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A fekete és lila répát alaposan mosd meg hideg vízben, majd hámozd meg és vágd vékony csíkokra vagy kisebb hasábokra.

    A répát egyforma méretűre vágd, hogy egyenletesen savanyodjanak. A hámozás nem feltétlenül szükséges, ha bio répát használsz, csak alaposan súrold meg.

    2

    Egy nagy üveg edényben rétegezd a répát, a szárított chilipaprikát, a fokhagymagerezdeket és a babérleveleket.

    A chilipaprika mennyiségétől függ a végeredmény csípőssége. Ha nem szereted a nagyon csípőset, használj kevesebbet vagy hagyd ki.

    3

    Egy lábosban forrald fel a vizet, majd add hozzá a sót, a cukrot és az ecetet. Keverd addig, amíg a só és a cukor teljesen feloldódik.

    A só és a cukor aránya befolyásolja a savanyúság ízét. Kóstold meg a levet, és állítsd be az ízlésednek megfelelően.

    4

    Öntsd a forró savanyító levet a rétegezett alapanyagokra az üvegben, ügyelve arra, hogy minden teljesen ellepje.

    A forró lé segít a répák puhításában és a fűszerek ízének kioldásában. Ügyelj, hogy az üveg hőálló legyen.

    5

    Zárd le az üveget, és hagyd szobahőmérsékleten 3-4 napig érni, hogy az ízek összeérjenek.

    Ebben az időszakban naponta ellenőrizd az üveget, és ha szükséges, engedd ki a keletkező gázokat, hogy ne robbanjon fel.

    6

    Ezután tárold a hűtőszekrényben, és fogyaszd hidegen, önállóan vagy ételek mellé kísérőként.

    A hűtőszekrényben tárolva a Şalgam tovább érlelődik, és az ízei még jobban összeérnek. Fogyasztás előtt kóstold meg, és ha szükséges, adj hozzá egy kevés citromlevet.