A fekete és lila répát alaposan mosd meg hideg vízben, majd hámozd meg és vágd vékony csíkokra vagy kisebb hasábokra.
A répát egyforma méretűre vágd, hogy egyenletesen savanyodjanak. A hámozás nem feltétlenül szükséges, ha bio répát használsz, csak alaposan súrold meg.
Egy nagy üveg edényben rétegezd a répát, a szárított chilipaprikát, a fokhagymagerezdeket és a babérleveleket.
A chilipaprika mennyiségétől függ a végeredmény csípőssége. Ha nem szereted a nagyon csípőset, használj kevesebbet vagy hagyd ki.
Egy lábosban forrald fel a vizet, majd add hozzá a sót, a cukrot és az ecetet. Keverd addig, amíg a só és a cukor teljesen feloldódik.
A só és a cukor aránya befolyásolja a savanyúság ízét. Kóstold meg a levet, és állítsd be az ízlésednek megfelelően.
Öntsd a forró savanyító levet a rétegezett alapanyagokra az üvegben, ügyelve arra, hogy minden teljesen ellepje.
A forró lé segít a répák puhításában és a fűszerek ízének kioldásában. Ügyelj, hogy az üveg hőálló legyen.
Zárd le az üveget, és hagyd szobahőmérsékleten 3-4 napig érni, hogy az ízek összeérjenek.
Ebben az időszakban naponta ellenőrizd az üveget, és ha szükséges, engedd ki a keletkező gázokat, hogy ne robbanjon fel.
Ezután tárold a hűtőszekrényben, és fogyaszd hidegen, önállóan vagy ételek mellé kísérőként.
A hűtőszekrényben tárolva a Şalgam tovább érlelődik, és az ízei még jobban összeérnek. Fogyasztás előtt kóstold meg, és ha szükséges, adj hozzá egy kevés citromlevet.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.