Semla áfonyalekvárral, tejszínhabbal tálalva

Semla áfonyalekvárral

A semla a svéd konyha egyik legismertebb édessége, amely évszázados hagyományokkal rendelkezik. Az eredeti semla friss élesztős tésztából készült, és eredetileg húsvéti édesség volt. Az áfonyalekváros változat egy modern, friss csavar, amely az áfonya savanykás ízével ellensúlyozza a semla édességét, és tökéletes egyensúlyt teremt. Ez az édesség minden évben egyre népszerűbbé válik, különösen télen, amikor a meleg, édes sütemények különösen jól esnek. A semla elkészítése nem bonyolult, de időt igényel, így érdemes ünnepi alkalmakra, családi összejövetelekre készíteni. A tejszín és áfonyalekvár kombinációja egy különleges ízélményt ad, amely minden falatban egy ünnepi hangulatot teremt.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 1 óra
2300 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
500 g Liszt
100 g Vaj
50 g Cukor
25 g Élesztő
300 ml Tej
1 db Tojás
1 tk.
200 g Áfonyalekvár
100 ml Tejszín

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A langyos tejben oldd fel az élesztőt a cukorral, majd hagyd 5-10 percig pihenni, amíg habosodik.

    A langyos tej fontos, mivel a túl forró tej elpusztíthatja az élesztőt.

    2

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet és a sót, majd adj hozzá a felfuttatott élesztőt és a felolvasztott vajat.

    A vaj ne legyen túl forró, mert az megöli az élesztőt.

    3

    Keverd össze az összetevőket, majd dagaszd a tésztát 5-10 percig, amíg sima és rugalmas nem lesz.

    Ha a tészta ragad, adj hozzá egy kevés lisztet, de vigyázz, hogy ne legyen túl száraz.

    4

    Formázz a tésztából kis cipókat, majd tedd őket egy sütőpapírral bélelt tepsibe. Hagyj köztük helyet, mert kelni fognak.

    Ne aggódj, ha a tészta kicsit ragad, pihentetés közben formázd újra!

    5

    Takarjuk le a tésztát egy tiszta konyharuhával, és hagyjuk kelni 30-40 percig, amíg megduplázódik a térfogata.

    Az ideális kelesztési hőmérséklet 25-30 °C. Ha hideg van, tedd melegebb helyre.

    6

    Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra, és süsd a kis cipókat 15-20 percig, amíg aranybarna színt nem kapnak.

    A sütési idő sütőnként változhat, figyeld az első 15 perc után.

    7

    Miután kihűltek, vágd le a tetejüket, és töltsd meg áfonyalekvárral. A tejszínt verd habbá, és tedd rá a tetejére.

    A tejszín ne legyen túl meleg, mert a hab nem fog jól felverődni.