Semla citromkrémmel, friss és ínycsiklandó sütemény

Semla citromkrémmel

A Semla egy hagyományos skandináv édesség, amely különösen a tavaszi ünnepekkor népszerű. A citromos változat egy friss csavart ad a hagyományos recepthez. A citromkrém frissessége és enyhe savanykássága csodálatosan illik a puha tésztához, és a semlát igazán különlegessé teszi. Az édes és savanyú ízek harmóniája ideális desszertté varázsolja ezt a finomságot.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 40 perc
350 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
250 g Liszt
10 g Élesztő
150 ml Tej
50 g Cukor
0.5 tk.
1 db Tojás
2 ek. Olaj
100 g Tejföl
2 ek. Citromlé
1 cs. Vaníliás cukor
50 g Cukor (a krémhez)
1 db Friss citrom

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A tejben oldd fel az élesztőt a cukorral, majd hagyd felfutni 5-10 percig.

    Ha az élesztő nem kezd el habzani, akkor lehet, hogy nem friss. Ilyenkor érdemes új élesztőt használni.

    2

    A lisztet egy tálban keverd el a sóval, majd add hozzá az élesztős keveréket, a tojást és az olajat. Kézzel vagy géppel gyúrd össze a tésztát.

    Ha túl ragacsos a tészta, adj hozzá egy kevés lisztet, de vigyázz, hogy ne legyen túl száraz.

    3

    A tésztát takard le, és hagyd pihenni meleg helyen 1 órán át, hogy a tészta duplájára keljen.

    A tésztát ne hagyd túl hosszú ideig kelni, különben túl levegős és könnyen szét fog esni sütés közben.

    4

    Miután a tészta megkelt, oszd fel kis darabokra, és formálj belőlük kis gombócokat. Helyezd őket egy sütőpapírral bélelt tepsire.

    A gombócokat tedd egymástól kis távolságra, hogy sütés közben ne érjenek össze.

    5

    Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra, és süsd a tésztát 15-20 percig, amíg szép aranybarna nem lesz.

    A sütési idő sütőnként változhat, ezért figyeld, hogy ne égjenek meg a semlák.

    6

    A citromkrémhez keverd össze a tejfölt, a cukrot, a citromlevet és a vaníliás cukrot. Reszeld bele a citrom héját is, és jól keverd össze.

    A citrom frissessége kiemeli a krém ízét, de ne reszeld túl sokáig, mert keserű lehet.

    7

    Miután a semlák kihűltek, vágd le a tetejüket, és kanalazd bele a citromkrémet.

    A semlák tetejét ne vágd túl mélyen, hogy ne szakadjanak szét a sütik.

    8

    Tedd vissza a tetejüket, és tálald frissen, szórj rá egy kis porcukrot, ha szeretnéd.

    A porcukor opcionális, de a citromkrém és a sütemény egyensúlyát még gazdagabbá teszi.