Semla eperlekvárral és tejszínhabbal, porcukorral megszórva

Semla eperlekvárral

A Semla egy híres svéd édesség, amelyet hagyományosan húsvét környékén fogyasztanak, de ma már egész évben elérhető. Az édes tészta és a lágy tejszínhab kombinációja egy igazi élményt ad, míg az eperlekvár egy frissítő, enyhén savanyú ízt ad a semlának. A Semla különösen népszerű a svéd kultúrában, és gyakran fogyasztják reggelire, de desszertként is tökéletes.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 1 óra
250 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 12
500 g Liszt
25 g Élesztő
250 ml Tej
75 g Cukor
1 tk.
50 g Vaj
1 db Tojás
200 ml Tejszín
100 g Eperlekvár

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    TejTej
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A tejet langyosra melegítjük, majd az élesztőt és a cukrot belekeverjük. Hagyjuk felfutni, körülbelül 5-10 percig.

    A tej ne legyen túl forró, mert akkor elpusztulhat az élesztő, és nem fog felfutni.

    2

    A lisztet egy tálba szitáljuk, és hozzáadjuk a sót. Közepébe egy kis mélyedést készítünk, és beleöntjük a felfutott élesztőt. Az olvasztott vajat és a tojást is hozzáadjuk.

    Fontos, hogy a vaj ne legyen túl meleg, mert akkor a tészta nehezen emelkedhet meg.

    3

    A tésztát összegyúrjuk, majd letakarva 1 órán át kelni hagyjuk meleg helyen.

    A tészta kelése során fontos, hogy ne hűljön le, ezért figyelj arra, hogy meleg helyen legyen, például a sütőben, amit egy kicsit előmelegítettél.

    4

    Miután a tészta megkelt, lisztezett felületen 12 egyenlő részre osztjuk, és gombócokat formálunk belőlük. A gombócokat egy sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, és 30 percig ismét kelesztjük őket.

    A gombócokat formázd szorosan, hogy egyenletesek legyenek. Ne hagyd túl sokáig kelni, mert akkor túl puha és levegős lesz.

    5

    A sütőt 180°C-ra előmelegítjük. A megkelt gombócokat sütjük 15-20 percig, amíg aranybarna színűek nem lesznek.

    A gombócokat a sütés előtt a tetejüket megkenheted egy felvert tojással, hogy szép fényesek legyenek.

    6

    Miután megsültek, hagyjuk kihűlni. A tetejüket levágjuk, és egy kis mélyedést készítünk, amelybe eperlekvárt és tejszínhabot töltünk.

    Ha még puhábbak szeretnéd a semlákat, a tejszínhabot egy kicsit édesítheted, hogy a hab még finomabb legyen.

    7

    A tetejüket visszahelyezzük, és egy kis porcukorral megszórjuk.

    A porcukrot tálalás előtt szórd rá, hogy ne olvadjon el.