Semla fügés töltelékkel, frissen tálalva

Semla fügés töltelékkel

A Semla egy híres svéd édesség, amely hagyományosan húsvét környékén kerül az asztalra. Eredetileg tejszínhabbal töltötték, de az idők során számos változata alakult ki, köztük a gyümölcsökkel, például fügével töltött változat. A fügés Semla egyedülálló frissességet és édes ízt ad a hagyományos recepthez. Az étel története mélyen gyökerezik a svéd konyhában, és különleges alkalmakra mindig kedvelt választás.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 35 perc
1200 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
250 g Gluténmentes lisztkeverék
1 cs. Élesztő
50 g Cukor
100 ml Tej
80 g Vaj
1 db Tojás
1 csipet
1 cs. Vaníliás cukor
5 db Friss füge
200 ml Tejszín
2 ek. Méz

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A tejet melegítsd meg, és oldd fel benne a cukrot és az élesztőt. Hagyjuk állni 5-10 percig, amíg az élesztő felhabosodik.

    A tej ne legyen túl forró, mert akkor elpusztulhat az élesztő.

    2

    A gluténmentes lisztet, sót, vaníliás cukrot és tojást keverd össze egy tálban. Öntsd hozzá a felfutott élesztős keveréket, majd gyúrd össze a tésztát.

    A tészta viszonylag ragadós lesz, mivel gluténmentes, de ne aggódj, ez teljesen normális.

    3

    A tésztát letakarva hagyd pihenni egy meleg helyen 1 órán keresztül, hogy megkeljen.

    Ha gyorsan szeretnéd a tésztát megkelni, tedd a tálat meleg vízzel teli edénybe, hogy a gőz segítse a kelést.

    4

    A megkelt tésztát oszd 8 egyenlő darabra, majd formázz belőlük kis gombócokat, és helyezd őket egy sütőpapírral bélelt tepsire.

    Formázás közben ügyelj arra, hogy a gombócok egyenlő méretűek legyenek, így egyenletesen sülnek.

    5

    Süsd őket 180°C-ra előmelegített sütőben 15-20 percig, amíg aranybarnák nem lesznek.

    Ne nyisd ki a sütő ajtaját az első 10 percben, hogy a tészta szépen megkeljen.

    6

    Amíg a fánkok sülnek, a fügét hámozd meg, és vágd fel apró darabokra. A tejszínt verd habbá a mézzel.

    A füge édes íze tökéletesen kiegészíti a tejszín selymes állagát.

    7

    Miután a fánkok kihűltek, vágd őket félbe, és töltsd meg a friss fügével és a mézes tejszínnel.

    A tejszín és füge töltelék adják a Semla friss, édes ízét. A füge más gyümölcsökkel is helyettesíthető, ha épp nem elérhető.

    8

    Tálald az elkészült Semlát azonnal, és élvezd a gazdag, gyümölcsös ízvilágot.

    Ez a fügés Semla tökéletes reggelire vagy desszertként, és frissen a legfinomabb.