Langyosítsd meg a tejet, morzsold bele az élesztőt és keverd el 1 evőkanál cukorral. Hagyd állni 10 percet, amíg habos lesz.
Ha az élesztő nem kezd habosodni, a tej lehet túl forró vagy hideg – legyen kézmeleg!
A lisztet keverd össze a cukorral, sóval, kardamommal. Add hozzá a tojást, az élesztős keveréket, majd az olvasztott vajat. Gyúrd sima tésztává.
Ha a tészta ragad, egy kevés liszttel segíthetsz, de ne tedd túl keménnyé – akkor lesz puha, ha rugalmas marad.
Fedd le a tésztát, keleszd meleg helyen 1 óráig, amíg a duplájára nő.
A kelesztést meggyorsíthatod, ha a sütőt előmelegíted 30°C-ra, majd kikapcsolod, és oda teszed a tésztát.
Formázz a megkelt tésztából kb. 12 kis gömböt. Tedd őket sütőpapíros tepsibe, és letakarva hagyd kelni még 30 percig.
A gömbök felületét simíthatod enyhén lisztes kézzel, hogy szebben süljenek.
Süsd előmelegített sütőben 180°C-on kb. 15-18 percig, amíg aranybarnák lesznek. Hagyd teljesen kihűlni.
A zsemlék alja kopogós legyen – így biztosan átsültek belül is!
A kihűlt zsemlék tetejét vágd le \'kalapként\', a belsejüket kicsit vájd ki. Töltsd meg málnalekvárral, majd tejszínhabbal, végül tedd vissza a kalapokat.
A tejszínt közvetlenül tálalás előtt verd fel, hogy friss és habos maradjon!
Szórd meg a tetejüket porcukorral. Tálald frissen, langyosan vagy hidegen.
Tálalás előtt röviden hűtőbe is teheted – így a krém stabilabb marad.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.