Semlor málnalekvárral, tetején porcukorral megszórva, habbal és lekvárral töltve

Semlor málnalekvárral

A semlor Svédország híres, hagyományos farsangi édessége, amelyet eredetileg húshagyó kedd előtt fogyasztottak. A 18. század óta a svédek előszeretettel töltik meg tejszínhabbal és mandulamasszával, de ez a változat málnalekvárral friss, gyümölcsös csavart ad az eredeti receptnek. Képzeld el, ahogy a frissen sült zsemlék illata megtölti a konyhát, miközben a krémes tejszínhab és a málnalekvár előkészítése zajlik – egy igazi ünnepi pillanat. A puha, kardamomos tészta, a selymes hab és az édes-savanykás málnalekvár harmóniája minden harapásban visszaköszön. A recept titka a megfelelő kelesztési idő és a jól eltalált töltelékarány. Ha még különlegesebbé szeretnéd tenni, használhatsz házi főzésű lekvárt is. Tökéletes választás kávé mellé, családi ünnepekre vagy bármilyen téli alkalomra.

Előkészület 1 óra 30 perc
Elkészítés 18 perc
Teljes 1 óra 48 perc
3100 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 12
500 g Finomliszt
250 ml Tej
25 g Friss élesztő
75 g Cukor
75 g Vaj
1 db Tojás
0.5 tk.
1 tk. Őrölt kardamom
300 ml Tejszín (habveréshez)
150 g Málnalekvár
2 ek. Porcukor (szóráshoz)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Langyosítsd meg a tejet, morzsold bele az élesztőt és keverd el 1 evőkanál cukorral. Hagyd állni 10 percet, amíg habos lesz.

    Ha az élesztő nem kezd habosodni, a tej lehet túl forró vagy hideg – legyen kézmeleg!

    2

    A lisztet keverd össze a cukorral, sóval, kardamommal. Add hozzá a tojást, az élesztős keveréket, majd az olvasztott vajat. Gyúrd sima tésztává.

    Ha a tészta ragad, egy kevés liszttel segíthetsz, de ne tedd túl keménnyé – akkor lesz puha, ha rugalmas marad.

    3

    Fedd le a tésztát, keleszd meleg helyen 1 óráig, amíg a duplájára nő.

    A kelesztést meggyorsíthatod, ha a sütőt előmelegíted 30°C-ra, majd kikapcsolod, és oda teszed a tésztát.

    4

    Formázz a megkelt tésztából kb. 12 kis gömböt. Tedd őket sütőpapíros tepsibe, és letakarva hagyd kelni még 30 percig.

    A gömbök felületét simíthatod enyhén lisztes kézzel, hogy szebben süljenek.

    5

    Süsd előmelegített sütőben 180°C-on kb. 15-18 percig, amíg aranybarnák lesznek. Hagyd teljesen kihűlni.

    A zsemlék alja kopogós legyen – így biztosan átsültek belül is!

    6

    A kihűlt zsemlék tetejét vágd le \'kalapként\', a belsejüket kicsit vájd ki. Töltsd meg málnalekvárral, majd tejszínhabbal, végül tedd vissza a kalapokat.

    A tejszínt közvetlenül tálalás előtt verd fel, hogy friss és habos maradjon!

    7

    Szórd meg a tetejüket porcukorral. Tálald frissen, langyosan vagy hidegen.

    Tálalás előtt röviden hűtőbe is teheted – így a krém stabilabb marad.