Set dosa pörkölt burgonyával és friss kókuszreszelékkel tálalva

Set dosa

A Set dosa egy másik különleges változata a tradicionális dosa-nak, amelyet a dél-indiai konyhában készítenek. A set dosa tészta vastagabb és puhább, mint a hagyományos dosa, de még mindig ropogós marad a szélein. Az étel különleges varázsa a fűszeres pörkölt burgonyában rejlik, amelyet friss kókuszreszelékkel tálalnak. A dosa tésztája enyhén savanykás, és a gazdag töltelék teszi a Set dosa-t igazi élménnyé.

Előkészület 30 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 50 perc
1500 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
250 g Rizs
100 g Lencse
500 ml Víz
1 tk.
2 ek. Olaj
50 g Kókuszreszelék
1 tk. Mustármag
6 levél Curry levél
1 gerezd Fokhagyma
300 g Pörkölt burgonya
1 csokor Koriander

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A rizst és a lencsét alaposan mosd át, majd áztasd be őket 4-6 órára. Ha gyorsítani szeretnél, akár egy éjszakán át is ázhatnak.

    Az áztatás segíti, hogy a tészta simább legyen, és a dosa könnyebben megsüljön.

    2

    Miután a rizs és a lencse megáztak, egy turmixgépben vagy kávédarálóban őröld finomra őket, adj hozzá vizet, hogy egy folyékony, de nem túl híg tésztát kapj.

    A tészta állagának olyan sűrűnek kell lennie, mint a palacsintatésztának, így nem lesz túl vékony, de könnyen szélesre teríthető.

    3

    Hagyd pihenni a tésztát egy meleg helyen 8-12 órára, hogy erjedni tudjon. Ezt követően a tészta enyhén buborékoló, enyhén savanykás lesz.

    A pihentetés az indiai dosa tészta alapja, és segít abban, hogy a dosa finom, ropogós legyen a sütéskor.

    4

    Melegíts fel egy serpenyőt közepes hőmérsékletre, majd vékonyan kend meg olajjal. Önts bele egy merőkanálnyi tésztát, és körkörös mozdulatokkal terítsd el egyenletesen.

    A serpenyőt érdemes alacsonyabb hőmérsékleten kezdeni, hogy a dosa ne égjen meg, de szépen átsüljön.

    5

    Amikor a dosa szélei elkezdenek elválni a serpenyőtől, és a teteje is megszilárdul, fordítsd meg és süsd még 1-2 percig, amíg enyhén aranybarna nem lesz.

    Ne forgasd túl gyorsan, mert akkor nem lesz ropogós a dosa. Tartsd figyelemmel, hogy a széle aranybarna legyen!

    6

    Mikor elkészült a dosa, tedd félre, és készítsd el a tölteléket. Egy serpenyőben melegíts olajat, és add hozzá a mustármagot, a curry levelet, és a fokhagymát, majd pirítsd meg őket.

    A fűszerek pirítása segít kiemelni az ízeket, és intenzívebbé teszi a dosa töltelékét.

    7

    A kész pörkölt burgonyát, koriandert keverd össze, és tedd a dosa közepére. Tedd félbe, és tálald friss kókuszreszelékkel.

    A kókuszreszelék ad egy friss, enyhén édes ízt a dosa mellé.