Skolebrød fahéjas töltelékkel, egy skandináv édesség, puha tésztával és fahéjas ízzel

Skolebrød Fahéjas Töltelékkel

A skolebrød egy klasszikus skandináv édesség, amelyet főként Norvégiában és Dániában készítenek. A tészta puhasága és a fahéjas töltelék finomsága egyedülálló ízt ad a süteménynek. Az édesség gyorsan népszerűvé vált az iskolai menzákon, így kapta a \'skolebrød\' (iskolás kenyér) nevet. A fahéjas változata különösen népszerű, mert a fahéj meleg, édes íze tökéletesen kiegészíti a puha tészta finomságát.

Előkészület 30 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 55 perc
2400 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 12
500 g Liszt
80 g Cukor
25 g Friss élesztő
250 ml Tej
1 db Tojás
0.5 tk.
50 g Olvasztott vaj
2 ek. Fahéj
50 g Cukor (a fahéjas töltelékhez)
2 ek. Tej (a kenéshez)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Az élesztőt a langyos tejben oldd fel a cukorral. Hagyd állni 5-10 percig, amíg az élesztő felhabosodik.

    Ne használj túl forró tejet, mert az elpusztíthatja az élesztőt. A langyos tej a legjobb a kelt tésztákhoz.

    2

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, sót, tojást és az olvasztott vajat. Öntsd hozzá az élesztős keveréket, majd gyúrd össze a tésztát, amíg sima és rugalmas nem lesz.

    Ne add hozzá az összes folyadékot egyszerre, hogy jobban kontrollálhasd a tészta állagát.

    3

    Fedd le a tésztát egy tiszta konyharuhával, és hagyd kelni 1 órán át, amíg megduplázódik a mérete.

    A tészta kelését meleg helyen gyorsíthatod. Az ideális hőmérséklet körülbelül 25-30°C.

    4

    A fahéjat keverd össze a cukorral, hogy elkészítsd a fahéjas tölteléket.

    Ha extra ízt szeretnél, egy kis vaníliát is adhatsz a fahéjas töltelékhez.

    5

    A megkelt tésztát gyúrd át, majd oszd el 12 egyenlő részre. Mindegyik darabot formázz kis golyóvá, majd nyújtsd ki őket kerek formára.

    A tészta nyújtásakor használd a lisztezett felületet, hogy ne ragadjon.

    6

    Minden kerek tésztalapot tölts meg egy evőkanál fahéjas cukorral, majd hajtsd össze a széleit, és formázz belőle kis zsákot.

    Figyelj arra, hogy ne legyen túl sok töltelék, hogy a tészta ne szakadjon el sülés közben.

    7

    Helyezd a fahéjas töltelékes tésztagolyókat sütőpapírral bélelt tepsibe, és hagyd őket pihenni még 30 percig, hogy keljenek egy kicsit.

    Pihentetés után a tészták még lazábbak és puhábbak lesznek.

    8

    Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra, és kend meg a tészták tetejét tejjel. Süsd őket 20-25 percig, amíg aranybarnára sülnek.

    Ellenőrizd a sütést 15 perc után, hogy ne égjenek meg.

    9

    Miután megsültek, vedd ki a tepsiből, és hagyd őket hűlni.

    A frissen sült yatsuhashik a legfinomabbak, de ha nem fogy el mind, másnap is finomak maradnak.