Egy kis tálban keverd össze az élesztőt egy kevés langyos tejjel és egy teáskanál cukorral. Hagyd állni 5-10 percig, amíg felfut.
A tej legyen langyos, de ne forró, mert a forró tej elpusztítja az élesztőt. Ha az élesztő nem fut fel, akkor valószínűleg lejárt a szavatossága, és újat kell használnod.
Egy nagy keverőtálban szitáld össze a lisztet, a cukrot, a sót, a reszelt citromhéjat és a vanília kivonatot.
A liszt átszitálása levegősebbé teszi, így könnyebb lesz a tészta.
Készíts egy mélyedést a liszt közepébe, és öntsd bele az élesztős keveréket, a tojásokat és a maradék langyos tejet. Keverd össze egy fakanállal.
Kezdd a közepéről kifelé haladva keverni, hogy fokozatosan dolgozd össze a hozzávalókat.
Add hozzá az olvasztott vajat, és dagaszd a tésztát 5-10 percig, amíg sima lesz. Ha almás változatot szeretnél, most add hozzá az apró kockákra vágott almát.
A tésztát addig dagaszd, amíg elválik az edény falától és sima, rugalmas állagú nem lesz. Ha túl ragacsos, adj hozzá egy kevés lisztet.
Takard le a tésztát, és hagyd meleg helyen kelni 1 órán át, amíg a duplájára nő.
A tészta keléséhez ideális hőmérséklet 25-28°C. Ha nincs meleg helyed, tedd a sütőbe, és kapcsold be a legalacsonyabb hőfokra pár percre, majd kapcsold ki.
Egy mély serpenyőben vagy lábasban hevítsd fel az olajat 170-180°C-ra. Ha egy kis adag tészta lassan sül benne, az olaj megfelelő hőmérsékletű.
Az olaj hőmérsékletét hőmérővel ellenőrizd, ha van. Ha nincs, dobj bele egy kis darab tésztát. Ha azonnal feljön a tetejére és aranybarnára sül, akkor jó a hőmérséklet.
Egy kanállal vagy fagylaltadagolóval formázz kis gombócokat a tésztából, és engedd óvatosan az olajba.
A kanalat vagy fagylaltadagolót mártsd olajba, hogy ne ragadjon rá a tészta.
Süsd a smoutebolleneket aranybarnára 3-4 perc alatt, időnként megforgatva őket, hogy egyenletesen piruljanak.
Ne tegyél túl sok fánkot egyszerre az olajba, mert lehűti az olajat, és a fánkok nem sülnek meg rendesen.
Szedd ki a megsült fánkokat papírtörlőre, hogy a felesleges olajat felitassa.
A papírtörlő helyett használhatsz rácsot is, hogy a fánkok alja ne ázzon el.
Még melegen szórd meg porcukorral, és tálald frissen. A legjobb azonnal fogyasztani!
A porcukrot szitán keresztül szórd rá, hogy egyenletesebb legyen a bevonat.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.