Smoutebollen belga fánk tálalva

Smoutebollen

A Smoutebollen egy klasszikus belga fánk, amelyet főként karácsonyi vásárokon és utcai fesztiválokon árulnak. A neve a \'smout\' (zsír) szóból ered, mivel eredetileg zsírban sütötték. Az édes, puha tésztagombócokat általában porcukorral megszórva tálalják, de egyes változatokban almát vagy mazsolát is adnak hozzá. Ez a belga különlegesség a holland Oliebollenhez hasonló, de könnyedebb állagú. Ha szeretnéd otthon is elkészíteni ezt a népszerű utcai édességet, próbáld ki ezt a receptet!

Előkészület 1 óra 30 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 1 óra 45 perc
2200 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
500 g Liszt
50 g Cukor
1 csipet
25 g Élesztő
300 ml Langyos tej
2 db Tojás
50 g Vaj
1 tk. Vanília kivonat
1 tk. Citromhéj (reszelt)
1 db Alma (opcionális)
750 ml Olaj (sütéshez)
50 g Porcukor (szóráshoz)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy kis tálban keverd össze az élesztőt egy kevés langyos tejjel és egy teáskanál cukorral. Hagyd állni 5-10 percig, amíg felfut.

    A tej legyen langyos, de ne forró, mert a forró tej elpusztítja az élesztőt. Ha az élesztő nem fut fel, akkor valószínűleg lejárt a szavatossága, és újat kell használnod.

    2

    Egy nagy keverőtálban szitáld össze a lisztet, a cukrot, a sót, a reszelt citromhéjat és a vanília kivonatot.

    A liszt átszitálása levegősebbé teszi, így könnyebb lesz a tészta.

    3

    Készíts egy mélyedést a liszt közepébe, és öntsd bele az élesztős keveréket, a tojásokat és a maradék langyos tejet. Keverd össze egy fakanállal.

    Kezdd a közepéről kifelé haladva keverni, hogy fokozatosan dolgozd össze a hozzávalókat.

    4

    Add hozzá az olvasztott vajat, és dagaszd a tésztát 5-10 percig, amíg sima lesz. Ha almás változatot szeretnél, most add hozzá az apró kockákra vágott almát.

    A tésztát addig dagaszd, amíg elválik az edény falától és sima, rugalmas állagú nem lesz. Ha túl ragacsos, adj hozzá egy kevés lisztet.

    5

    Takard le a tésztát, és hagyd meleg helyen kelni 1 órán át, amíg a duplájára nő.

    A tészta keléséhez ideális hőmérséklet 25-28°C. Ha nincs meleg helyed, tedd a sütőbe, és kapcsold be a legalacsonyabb hőfokra pár percre, majd kapcsold ki.

    6

    Egy mély serpenyőben vagy lábasban hevítsd fel az olajat 170-180°C-ra. Ha egy kis adag tészta lassan sül benne, az olaj megfelelő hőmérsékletű.

    Az olaj hőmérsékletét hőmérővel ellenőrizd, ha van. Ha nincs, dobj bele egy kis darab tésztát. Ha azonnal feljön a tetejére és aranybarnára sül, akkor jó a hőmérséklet.

    7

    Egy kanállal vagy fagylaltadagolóval formázz kis gombócokat a tésztából, és engedd óvatosan az olajba.

    A kanalat vagy fagylaltadagolót mártsd olajba, hogy ne ragadjon rá a tészta.

    8

    Süsd a smoutebolleneket aranybarnára 3-4 perc alatt, időnként megforgatva őket, hogy egyenletesen piruljanak.

    Ne tegyél túl sok fánkot egyszerre az olajba, mert lehűti az olajat, és a fánkok nem sülnek meg rendesen.

    9

    Szedd ki a megsült fánkokat papírtörlőre, hogy a felesleges olajat felitassa.

    A papírtörlő helyett használhatsz rácsot is, hogy a fánkok alja ne ázzon el.

    10

    Még melegen szórd meg porcukorral, és tálald frissen. A legjobb azonnal fogyasztani!

    A porcukrot szitán keresztül szórd rá, hogy egyenletesebb legyen a bevonat.