A tejet langyosítsd meg, majd keverd el benne a cukrot és az élesztőt. Hagyd állni 10 percig, amíg felfut.
A tej ne legyen forró, csak langyos, különben az élesztő nem fut fel megfelelően.
Egy nagy tálba szitáld a lisztet, add hozzá a sót, majd öntsd hozzá az élesztős tejet és a tojást. Kezdd el összegyúrni a tésztát.
A lisztet szitálva könnyebb és levegősebb tésztát kapsz.
Dolgozd ki a tésztát simára, majd takard le egy tiszta konyharuhával és hagyd kelni meleg helyen kb. 1 órán át.
A tésztát akkor dolgoztad ki megfelelően, ha sima és rugalmas tapintású. A keléshez ideális hely a sütő, amit előzőleg 50°C-ra melegítettél, majd kikapcsoltál.
A megkelt tésztát nyújtsd ki téglalap alakúra, és helyezz rá 200 g hideg vajat vékony szeletekben. Hajtsd rá a tészta egyik felét a másikra, majd nyújtsd ki ismét és hajtogasd össze. Ezt a hajtogatást ismételd meg háromszor, közben 15 perces pihenőket hagyva.
A vajnak nagyon hidegnek kell lennie, különben elolvad és nem lesz réteges a tészta. A pihenők alatt a tésztát hűtőben tárold.
A sonkát vágd apró darabokra, és keverd össze a reszelt sajttal és a mustárral, hogy ízletes tölteléket kapj.
A töltelékhez használhatsz különböző sajtokat és fűszereket ízlés szerint.
A végső nyújtás után vágd a tésztát háromszögekre. Mindegyik háromszög közepébe tegyél egy kis adag sonkás-sajtos tölteléket, majd tekerd fel croissant formára.
A háromszögeket éles késsel vagy pizzavágóval vágd, hogy szép egyenletesek legyenek. A tölteléket ne tegyél túl sok, mert kifolyhat sütés közben.
Helyezd sütőpapírral bélelt tepsire a croissantokat, és hagyd még 30 percig kelni.
A croissantokat takard le konyharuhával, hogy ne száradjanak ki kelés közben.
Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra. A croissantokat kend meg egy kis felvert tojással, majd süsd őket 18-20 percig, amíg aranybarnára sülnek.
A sütési idő függ a sütőtől, figyelj a croissantokra, és ha túl gyorsan barnulnak, vedd lejjebb a hőfokot.
Amikor a croissantok megsültek, hagyd őket langyosra hűlni, majd tálald frissen.
A croissantokat frissen a legfinomabbak, de légmentesen záródó dobozban 1-2 napig eltarthatók.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.