Először készítsd el az élesztőt: egy tálban keverd el a meleg vizet és a cukrot, majd morzsold bele az élesztőt. Hagyd állni 10 percig, amíg felfut.
Az élesztő felfutásához a víznek langyosnak kell lennie, nem forrónak, mert a forró víz elpusztítja az élesztőt.
Közben egy nagy tálban keverd össze a lisztet és a sót. Amikor az élesztő felfutott, add hozzá az olívaolajat és öntsd a liszthez. Keverd össze, majd gyúrd sima tésztává.
A tésztát addig gyúrd, amíg sima és rugalmas nem lesz. Ha túl ragacsos, adj hozzá még egy kis lisztet, de ne túl sokat, mert akkor kemény lesz.
A tésztát pihentesd letakarva 1 órán át, hogy megkeljen. Az ideális hőmérséklet körülbelül 25°C.
A tésztát meleg, huzatmentes helyen keleszd. Letakarhatod egy nedves konyharuhával, hogy ne száradjon ki.
Amikor a tészta megkelt, borítsd ki egy lisztezett felületre, és óvatosan nyújtsd ki egy téglalap alakú formára.
A tésztát ne nyújtsd túl vékonyra, kb. 1-2 cm vastagságú legyen.
A fokhagymát finomra aprítva szórd rá a tésztára. A sört öntsd a tésztára egyenletesen, majd keverd össze a tésztát.
A fokhagymát egyenletesen szórd el a tésztán, hogy mindenhol érezhető legyen az íze. Ne öntsd rá egyszerre az összes sört, hanem fokozatosan adagold, hogy a tészta ne legyen túl híg.
A tészta szélét hajtsd fel, majd óvatosan nyomkodd bele a fokhagymát.
A fokhagymát óvatosan nyomkodd bele a tésztába, hogy ne sérüljön a tészta szerkezete.
Hagyjuk a tésztát még 15 percig pihenni, majd süsd előmelegített 200°C-os sütőben 20-25 percig, amíg a teteje szép aranybarna nem lesz.
A sütési idő függ a sütőtől, ezért figyelj rá, hogy ne égjen meg a focaccia. Ha túl gyorsan barnul a teteje, takard le alufóliával.
Ha kész, hagyd egy kicsit hűlni, majd szeleteld fel és tálald frissen.
A focacciát langyosan a legfinomabb tálalni. Kínálhatod önmagában, vagy mártogatóssal.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.