A langyos tejben keverd el a cukrot, majd morzsold bele az élesztőt. Hagyd állni 10 percig, amíg felfut.
A tej hőmérséklete nagyon fontos! Ha túl meleg, az elpusztítja az élesztőt, ha túl hideg, nem aktiválja.
Egy nagy tálba szitáld bele a lisztet, add hozzá a sót és a barnacukrot, majd morzsold bele a hideg vajat.
A liszt szitálása segít, hogy a pogácsa könnyebb és levegősebb legyen. A hideg vaj pedig a rétegességért felelős.
Öntsd hozzá a felfutott élesztőt, a tejfölt és az egész tojást. Gyúrd össze a tésztát, amíg rugalmas lesz.
Ne gyúrd túl a tésztát, elég addig, amíg összeáll és rugalmas lesz. Ha túl sokat gyúrod, a pogácsa kemény lehet.
Takard le a tésztát és hagyd kelni meleg helyen körülbelül 1 órán keresztül.
A meleg hely segít az élesztőnek dolgozni, így a tészta szépen megkel.
Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát körülbelül 2 cm vastagságúra, majd hajtogasd össze, hogy rétegesebb legyen.
A hajtogatás során a tészta rétegei közé kerülő levegő teszi a pogácsát rétegessé és omlóssá. A hajtogatások között pihentesd a tésztát a hűtőben 15-20 percig.
Nyújtsd ki újra 2 cm vastagra, majd egy pogácsaszaggatóval szúrd ki a pogácsákat. Helyezd őket sütőpapírral bélelt tepsire.
A pogácsaszaggatót lisztezd be, hogy könnyebben tudj szaggatni és ne ragadjon a tészta.
A tetejüket kend meg felvert tojással, majd szórd meg a sópehellyel, hogy kiemelje a karamellás ízeket. Előmelegített sütőben 180°C-on süsd aranybarnára, körülbelül 20-25 perc alatt.
A tojás szép színt ad a pogácsának. A sópehely mennyiségével óvatosan bánj, nehogy túl sós legyen. A sütési idő sütőfüggő, figyelj a pogácsákra, nehogy megégjenek.
Hagyd kihűlni a pogácsákat rácson, majd tálald frissen, vagy tárold légmentesen zárható dobozban.
A rácson hagyva a pogácsa alja nem fog bepárásodni. Légmentesen zárva tovább friss marad.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.