Sós karamellás trüffel torta szeletekkel tálalva

Sós karamellás trüffel torta

A sós karamellás trüffel torta az édes és sós ízek tökéletes harmóniáját képviseli. Az utóbbi években a sós karamell a desszertek sztárja lett, és ennek a tortának az alapját is ez az ízvilág adja. Az étcsokoládé gazdag íze, a sós karamell krémessége és a könnyed ganache rétegek elegáns desszertté teszik ezt a tortát, amely különleges alkalmakra is kiváló választás.

Előkészület 30 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 55 perc
3600 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 12
300 g Étcsokoládé
400 ml Tejszín
150 g Vaj
200 g Cukor
1 tk. Tengeri só
4 db Tojás
100 g Liszt
200 g Tejcsokoládé
2 ek. Kakaópor

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    TejTej
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A sütőt melegítsd elő 180°C-ra. Egy tortaformát bélelj ki sütőpapírral.

    A sütőpapír segít, hogy a torta ne ragadjon le, és könnyen ki tudd venni a formából.

    2

    Olvaszd meg az étcsokoládét és a vajat gőz fölött, amíg sima és fényes lesz. Hagyd hűlni.

    Gőz fölött olvasztva a csokoládé nem ég meg. Fontos, hogy a tál ne érjen a vízhez. Hagyd a csokoládét kissé hűlni, mielőtt a többi hozzávalóhoz kevered.

    3

    A tojásokat és a cukrot verd habosra egy tálban, majd óvatosan add hozzá az olvasztott csokoládét.

    A habosra vert tojás és cukor könnyeddé teszi a tésztát. Az olvasztott csokoládét óvatosan keverd hozzá, hogy a hab ne törjön össze.

    4

    Szitáld hozzá a lisztet és a kakaóport, majd keverd simára a tésztát. Öntsd a tortaformába, és süsd 20-25 percig. Hagyd teljesen kihűlni.

    A lisztet és a kakaóport szitálva add hozzá, hogy ne legyen csomós a tészta. Tűpróbával ellenőrizd, hogy a tészta megsült-e. Hagyd teljesen kihűlni a tortát, mielőtt megkened a krémmel.

    5

    Készítsd el a sós karamellt: a cukrot közepes lángon olvaszd meg, amíg aranybarna lesz. Add hozzá a tejszínt és a sót, majd forrald fel, amíg sűrű karamellt kapsz. Hagyd hűlni.

    A cukrot ne keverd, amíg olvadni nem kezd. Ha már olvad, akkor óvatosan keverd, hogy ne égjen meg. A tejszínt óvatosan öntsd hozzá, mert a karamell fröcsöghet. A só mennyiségét ízlés szerint állítsd be.

    6

    A tejcsokoládét olvaszd meg, majd keverd hozzá a maradék tejszínt, hogy sima ganache-t kapj.

    A tejcsokoládét gőz fölött olvaszd meg, hogy ne égjen meg. A tejszínt lassan keverd hozzá, hogy sima ganache-t kapj.

    7

    A tortát rétegezd: kend meg a kihűlt tésztát a sós karamellel, majd simítsd rá a tejcsokoládés ganache-t. Tedd hűtőbe legalább 2 órára.

    A sós karamellt és a ganache-t egyenletesen kend el a tésztán. A hűtés segít, hogy a krém megszilárduljon, és a torta könnyebben szeletelhető legyen.

    8

    Tálalás előtt díszítheted a tortát tengeri sóval és csokoládéreszelékkel.

    A tengeri só kiemeli a karamell édességét, a csokoládéreszelék pedig dekoratívvá teszi a tortát.