Sós karamellkrém torta gazdag karamellel

Sós karamellkrém torta

A sĂłs karamellkrĂ©m torta az Ă©des Ă©s sĂłs Ă­zek tökĂ©letes harmĂłniĂĄjĂĄt kĂ­nĂĄlja. Ez a desszert igazĂĄn kĂŒlönleges Ă©lmĂ©nyt nyĂșjt azok szĂĄmĂĄra, akik valami Ășjat szeretnĂ©nek kiprĂłbĂĄlni. Az inspirĂĄciĂłt a modern cukrĂĄszati trendek adtĂĄk, ahol a sĂłs karamell egyre nĂ©pszerƱbb. Ez a torta tökĂ©letes vĂĄlasztĂĄs ĂŒnnepi alkalmakra, de akĂĄr egy hĂ©tköznapi kĂ©nyeztetĂ©shez is remekĂŒl megĂĄllja a helyĂ©t.

ElƑkĂ©szĂŒlet 25 perc
Elkészítés 35 perc
Teljes 1 Ăłra
3200 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 8
⭕ 200 g BĂșzaliszt
⭕ 150 g Kristálycukor
⭕ 150 g Vaj
⭕ 3 db Tojás
⭕ 1 cs. SĂŒtƑpor
⭕ 200 ml Tej
⭕ 200 g Barnacukor
⭕ 300 ml Tejszín
⭕ 1 tk. Só
⭕ 100 g Porcukor
⭕ 5 ml Vanília kivonat

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Keverd habosra a vajat a kristålycukorral, majd egyenként add hozzå a tojåsokat, miközben folyamatosan kevered.

    A vaj legyen szobahƑmĂ©rsĂ©kletƱ, hogy könnyen habosra lehessen keverni. A tojĂĄsokat egyenkĂ©nt add hozzĂĄ, hogy elkerĂŒld a kicsapĂłdĂĄst.

    2

    SzitĂĄld össze a bĂșzalisztet Ă©s a sĂŒtƑport, majd fokozatosan keverd bele a tojĂĄsos keverĂ©kbe. Add hozzĂĄ a tejet, hogy lĂĄgy tĂ©sztĂĄt kapj.

    A lisztet Ă©s a sĂŒtƑport szitĂĄlva add hozzĂĄ, hogy elkerĂŒld a csomĂłsodĂĄst. A tejet fokozatosan adagold, amĂ­g el nem Ă©red a megfelelƑ ĂĄllagot.

    3

    Öntsd a tĂ©sztĂĄt egy kivajazott, lisztezett tortaformĂĄba, Ă©s sĂŒsd elƑmelegĂ­tett sĂŒtƑben 180°C-on 30-35 percig. TƱprĂłbĂĄval ellenƑrizd az elkĂ©szĂŒltĂ©t.

    A tortaformĂĄt alaposan vajazd ki Ă©s lisztezd meg, hogy a tĂ©szta ne ragadjon le. TƱprĂłbĂĄval ellenƑrizd, hogy a torta megsĂŒlt-e. Ha a tƱre nem ragad tĂ©szta, akkor kĂ©sz.

    4

    Amíg a torta hƱl, készítsd el a sós karamellt: olvaszd fel a barnacukrot egy edényben alacsony långon, amíg aranyszínƱ lesz. Add hozzå a tejszínt és a sót, majd keverd simåra.

    A barnacukrot lassĂș tƱzön olvaszd fel, Ă©s ne keverd, amĂ­g olvadni nem kezd. A tejszĂ­nt Ăłvatosan öntsd hozzĂĄ, mert a karamell fröcsöghet. A sĂł mennyisĂ©gĂ©t Ă­zlĂ©s szerint ĂĄllĂ­tsd be.

    5

    A tejszínt verd fel porcukorral kemény habbå, és keverd össze a kihƱlt sós karamellel, hogy lågy krémet kapj.

    A tejszĂ­n legyen nagyon hideg, hogy könnyen felverhetƑ legyen. A sĂłs karamell legyen teljesen kihƱlve, mielƑtt a tejszĂ­nhabhoz kevered, kĂŒlönben összeesik a hab.

    6

    A kihƱlt tortåt vågd ketté, és töltsd meg a karamellkrémmel. A tetejét is vond be a krémmel, és simítsd el.

    A tortĂĄt Ă©les, hosszĂș pengĂ©jƱ kĂ©ssel vĂĄgd kettĂ©, hogy egyenletes legyen. A krĂ©met egyenletesen kend el a tortĂĄn.

    7

    Díszítsd a torta tetejét karamellszósz csorgatåsåval és egy csipet extra sóval, ha szeretnéd.

    A karamellszĂłszt csorgasd a torta tetejĂ©re, hogy szĂ©p mintĂĄt kapj. A sĂłval Ăłvatosan bĂĄnj, mert tĂșl sĂłs is lehet a torta.

    8

    Helyezd a tortĂĄt hƱtƑbe legalĂĄbb 2 ĂłrĂĄra, hogy az Ă­zek összeĂ©rjenek Ă©s a krĂ©m megszilĂĄrduljon.

    A hƱtĂ©s segĂ­t, hogy a krĂ©m megszilĂĄrduljon, Ă©s a torta könnyebben szeletelhetƑ legyen.