Sóskaramellás panna cotta pohárban

Sóskaramellás panna cotta

A panna cotta Észak-Olaszország egyik legismertebb édessége, mely egyszerű, mégis elegáns desszert. A sóskaramellás változat a modern ízvilág találkozása a klasszikus alapokkal, amely tökéletes választás ünnepi alkalmakra vagy egy különleges vacsorához. Az édes karamell és a só harmonikus párosa teszi ezt a desszertet igazán különlegessé.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 25 perc
350 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 ml Tejszín
120 g Cukor
1 tk. Vanília kivonat
4 db Zselatinlap
1 csipet
100 ml Víz

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Áztasd be a zselatinlapokat hideg vízbe, hogy megpuhuljanak.

    Használj jéghideg vizet a zselatin áztatásához, ez segít megőrizni a zselírozó képességét.

    2

    Egy közepes lábosban olvaszd meg a cukrot közepes lángon, amíg sötét karamellé alakul. Ne hagyd, hogy megégjen.

    A karamell készítése során ne keverd a cukrot, csak mozgasd a lábost, hogy egyenletesen olvadjon. Az égett karamell keserű ízű lesz.

    3

    Óvatosan add hozzá a tejszínt a forró karamellhez. Keverd folyamatosan, amíg a karamell teljesen feloldódik.

    A tejszín hozzáadásakor a karamell zuboghat és fröcskölhet, ezért légy óvatos! Használj hosszú nyelű fakanalat.

    4

    Adj hozzá egy csipet sót és a vanília kivonatot, majd keverd jól össze.

    A só kiemeli a karamell édességét és mélyebb ízt ad neki.

    5

    Nyomkodd ki a zselatinlapokat, és add hozzá a forró karamellás keverékhez. Keverd addig, amíg teljesen feloldódik.

    A zselatinlapokat alaposan nyomkodd ki, hogy ne kerüljön túl sok víz a karamellás keverékbe.

    6

    Szűrd át a keveréket, hogy sima textúrát kapj, majd öntsd elegáns poharakba vagy kis formákba.

    A szűrés eltávolítja az esetleges karamell darabokat, és biztosítja a sima, krémes állagot.

    7

    Helyezd a poharakat hűtőbe legalább 4 órára, hogy megszilárduljanak.

    A hűtőbe helyezés előtt takard le a poharakat folpackkal, hogy ne vegyék át a hűtő szagát és ne bőrösödjön meg a tetejük.

    8

    Tálalás előtt locsold meg egy kevés extra sóskaramellás öntettel, és díszítsd egy csipet tengeri sóval.

    A tengeri sóval való díszítés fokozza a sós-édes kontrasztot.