Spanyol karamelltorta aranyló karamellréteggel és narancsos ízesítéssel

Spanyol karamelltorta

A spanyol karamelltorta, vagy más néven \'flan de caramelo\', egy ikonikus desszert a spanyol konyhában. Az egyszerű alapanyagokból készült torta lágysága és a karamell édessége tökéletes harmóniát teremt. A narancs frissessége különleges csavart ad ennek a klasszikus édességnek, amely bármely ünnepi asztalon megállja a helyét.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 50 perc
Teljes 1 óra 10 perc
2600 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
200 g Kristálycukor
250 ml Tejszín
5 db Tojás
500 ml Tej
1 tk. Vanília kivonat
50 g Liszt
30 g Porcukor (díszítéshez)
1 db Narancshéj (reszelt)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    TejTej
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra, és készíts elő egy 20 cm átmérőjű tortaformát.

    A tortaformát érdemes kivajazni és lisztezni, vagy sütőpapírral kibélelni, hogy a torta könnyen kijöjjön belőle.

    2

    Egy lábosban olvaszd meg a kristálycukrot alacsony lángon, amíg aranybarna karamellé válik. Öntsd a karamellt a tortaforma aljára, és terítsd el egyenletesen.

    A karamell készítésekor figyelj, hogy ne égjen meg a cukor, mert keserű lesz. Folyamatosan kevergesd, és vedd le a tűzről, ha elérte a megfelelő színt.

    3

    Egy tálban verd fel a tojásokat, majd keverd hozzá a tejet, a tejszínt, a lisztet, a vaníliát és a reszelt narancshéjat.

    A hozzávalókat alaposan keverd össze, hogy a tészta csomómentes legyen. A narancshéj opcionális, de kellemes ízt ad a tortának.

    4

    Öntsd a keveréket a karamellel bélelt formába, és helyezd egy mély tepsibe.

    A mély tepsibe önts vizet, ez gőzfürdőt biztosít a tortának, ami egyenletesebb sütést eredményez és megakadályozza a repedést.

    5

    Önts forró vizet a tepsibe, hogy vízfürdőben süljön a torta, és süsd 45-50 percig, amíg a közepe megszilárdul.

    A vízfürdő segít, hogy a torta egyenletesen süljön meg, és ne repedjen meg a teteje. A víz érjen a tortaforma feléig.

    6

    Vedd ki a sütőből, hagyd szobahőmérsékleten hűlni, majd fordítsd ki egy tálcára, hogy a karamell a tetejére kerüljön.

    A tortát teljesen ki kell hűteni, mielőtt kifordítod, különben könnyen összetörhet. Ha a karamell ráragadt a formára, óvatosan lazítsd meg egy késsel.

    7

    Hűtsd a tortát legalább 2 órán át a hűtőszekrényben, majd porcukorral megszórva tálald.

    A hűtés segít, hogy a torta még jobban összeérjen, és a karamell megkeményedjen. Tálalás előtt szórd meg porcukorral a tetejét.