Spenótos naan kenyér tålalva

SpenĂłtos naan

A spenĂłtos naan egy izgalmas variĂĄciĂłja az indiai klasszikusnak, amely friss zöldsĂ©ggel gazdagĂ­tja ezt a puha, hĂłlyagos kenyĂ©rfĂ©lĂ©t. IndiĂĄban a kĂŒlönbözƑ rĂ©giĂłkban gyakran kĂ©szĂ­tenek naan-t kĂŒlönfĂ©le töltelĂ©kekkel vagy Ă­zesĂ­tĂ©sekkel, Ă­gy a spenĂłtos vĂĄltozat is hamar nĂ©pszerƱ lett vegetĂĄriĂĄnus körökben. Ahogy a fokhagymĂĄs-spenĂłtos illat lassan betölti a konyhĂĄt, a naan aranybarnĂĄra sĂŒl, Ă©s a zöld fƱszerek szĂ­nesĂ­tik a lĂĄtvĂĄnyt. Ez az Ă©tel nemcsak finom, hanem egĂ©szsĂ©gesebb is – tökĂ©letes vĂĄlasztĂĄs zöldsĂ©ges curry-k mellĂ©, vagy akĂĄr önĂĄllĂł fogĂĄskĂ©nt egy kis joghurtos mĂĄrtogatĂłssal. A siker kulcsa a friss spenĂłt hasznĂĄlata Ă©s az egyenletesen eloszlatott zöldsĂ©g a tĂ©sztĂĄban. Ha idƑd engedi, prĂłbĂĄld ki sĂłs tĂșrĂłval töltve is – Ă­gy egy mĂ©g kiadĂłsabb kenyĂ©rfĂ©lĂ©t kapsz.

ElƑkĂ©szĂŒlet 20 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 30 perc
1020 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 6
⭕ 300 g BĂșzaliszt
⭕ 100 g Friss spenót
⭕ 7 g SzĂĄraz Ă©lesztƑ
⭕ 100 ml Langyos víz
⭕ 100 g Joghurt
⭕ 2 ek. Olaj
⭕ 1 tk. Só
⭕ 1 gerezd Fokhagyma

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A spenĂłtot alaposan mosd meg, majd forrĂĄsban lĂ©vƑ vĂ­zben fƑzd 1-2 percig. EzutĂĄn szƱrd le, Ă©s vĂĄgd finomra. Tipp: ha mĂ©lyebb Ă­zt szeretnĂ©l, kevĂ©s fokhagymĂĄval is dinsztelheted egy kevĂ©s olajon.

    A spenótot le is fagyaszthatod, majd kiolvasztás után kinyomkodhatod belƑle a vizet.

    2

    Langyos vĂ­zben keverd el az Ă©lesztƑt Ă©s hagyd ĂĄllni 10 percig, amĂ­g habosodni kezd. Ez biztosĂ­tja, hogy a naan jĂłl megkeljen.

    Ha az Ă©lesztƑ nem habosodik fel, akkor valĂłszĂ­nƱleg lejĂĄrt a szavatossĂĄga, Ă©s Ășjat kell hasznĂĄlnod.

    3

    Egy nagy tĂĄlban keverd össze a lisztet, sĂłt, joghurtot, olajat, aprĂłra vĂĄgott spenĂłtot Ă©s a felfutott Ă©lesztƑt. GyĂșrd sima, kissĂ© ragacsos tĂ©sztĂĄvĂĄ. Pihentesd lefedve, meleg helyen 1 ĂłrĂĄig.

    A joghurt helyett hasznålhatsz kefirt vagy tejfölt is.

    4

    A megkelt tĂ©sztĂĄt oszd 6 egyenlƑ rĂ©szre, Ă©s formĂĄzz belƑlĂŒk gombĂłcokat. Takarva pihentesd tovĂĄbbi 10 percig. EttƑl rugalmasabb lesz a tĂ©szta.

    A gombĂłcokat lisztezett felĂŒleten formĂĄzd, hogy ne ragadjanak.

    5

    Lisztezett felĂŒleten nyĂșjtsd ki a tĂ©sztagombĂłcokat ovĂĄlis alakĂșra, kb. 0,5 cm vastagsĂĄgban. A spenĂłt jĂłl lĂĄthatĂł lesz a tĂ©sztĂĄban – ettƑl kĂŒlönleges.

    A tĂ©sztĂĄt ne nyĂșjtsd tĂșl vĂ©konyra, mert akkor könnyen kiszĂĄradhat a sĂŒtĂ©s sorĂĄn.

    6

    ForrĂł, szĂĄraz serpenyƑben sĂŒsd a naanokat oldalankĂ©nt 1-2 percig, mĂ­g hĂłlyagosodni nem kezdenek, Ă©s aranybarna foltok jelennek meg rajtuk. Tipp: sĂŒtĂ©s közben ne nyomd le Ƒket, hogy szĂ©pen felpuffadjanak.

    A serpenyƑ legyen nagyon forrĂł, mielƑtt elkezded sĂŒtni a naanokat.

    7

    Amint elkĂ©szĂŒlt, kend meg egy kevĂ©s olajjal vagy vajjal a naan tetejĂ©t, Ă©s tĂĄlald melegen. Tipp: fokhagymĂĄs olajjal mĂ©g intenzĂ­vebb lesz az Ă­ze.

    A naanokat tĂĄrolhatod lĂ©gmentesen zĂĄrĂłdĂł edĂ©nyben, Ă©s felmelegĂ­theted sĂŒtƑben vagy serpenyƑben.