A langyos tejben keverd el a cukrot, majd morzsold bele az élesztőt. Hagyd állni 10 percig, amíg felfut.
A tej hőmérséklete nagyon fontos, se ne legyen túl hideg, se túl meleg, mert az befolyásolja az élesztő aktivitását. A cukor táplálék az élesztőnek.
A spenótleveleket aprítsd fel vagy turmixold le, hogy pépes állagú legyen.
Ha turmixolod a spenótot, ne adj hozzá túl sok vizet, mert akkor a tészta túl lágy lesz.
Egy nagy tálba szitáld bele a lisztet, add hozzá a sót, majd morzsold bele a hideg vajat.
A liszt szitálása levegősebbé teszi a tésztát. A hideg vaj segít abban, hogy a tészta omlós legyen.
Öntsd hozzá a felfutott élesztőt, a tejfölt, az egész tojást és a spenótpépet. Gyúrd össze a tésztát, amíg rugalmas lesz.
A tésztát alaposan gyúrd össze, hogy a hozzávalók jól elkeveredjenek és a tészta rugalmas legyen.
Keverd a tésztába a reszelt sajtot, majd takard le és hagyd kelni meleg helyen körülbelül 1 órán keresztül.
A kelési idő függ a helyiség hőmérsékletétől. Meleg helyen gyorsabban megkel a tészta.
Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát körülbelül 2 cm vastagságúra, majd hajtogasd össze, hogy levegős legyen.
A hajtogatás segít abban, hogy a pogácsák levegősebbek és rétegesebbek legyenek.
Nyújtsd ki újra 2 cm vastagra, majd egy pogácsaszaggatóval szúrd ki a pogácsákat. Helyezd őket sütőpapírral bélelt tepsire.
A pogácsaszaggató méretét ízlés szerint válaszd ki. A leeső tésztadarabokat gyúrd össze és nyújtsd ki újra.
A tetejüket kend meg felvert tojással, majd előmelegített sütőben 180°C-on süsd aranybarnára, körülbelül 20-25 perc alatt.
A felvert tojás szép színt ad a pogácsáknak. A sütési idő függ a sütő teljesítményétől, figyelj, hogy ne égjenek meg.
Hagyd kihűlni a pogácsákat rácson, majd tálald frissen, vagy tárold légmentesen zárható dobozban.
A rácson való hűtés segít abban, hogy a pogácsák alja ne ázzon el.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.