Spenótos sajtos pogácsa tálalva

Spenótos sajtos pogácsa

A spenótos sajtos pogácsa egy egészséges és izgalmas változata a hagyományos magyar pogácsának. A spenót nemcsak élénk színt ad ennek a sós süteménynek, hanem tápanyagokban gazdag és finom ízű is. Magyarországon a pogácsa mindig is népszerű volt a családi eseményeken és vendégváróként, ez az újítás pedig egy friss csavart ad a klasszikus recepthez. Ha még különlegesebbé szeretnéd tenni, próbáld ki füstölt sajttal vagy egy kevés friss bazsalikommal a tésztában!

Előkészület 20 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 45 perc
3100 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
500 g Búzaliszt
1 tk.
200 g Vaj
150 g Tejföl
25 g Élesztő
1 tk. Cukor
100 ml Langyos tej
1 db Tojás
100 g Friss spenótlevél
150 g Reszelt sajt
1 db Tetejére tojás

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A langyos tejben keverd el a cukrot, majd morzsold bele az élesztőt. Hagyd állni 10 percig, amíg felfut.

    A tej hőmérséklete nagyon fontos, se ne legyen túl hideg, se túl meleg, mert az befolyásolja az élesztő aktivitását. A cukor táplálék az élesztőnek.

    2

    A spenótleveleket aprítsd fel vagy turmixold le, hogy pépes állagú legyen.

    Ha turmixolod a spenótot, ne adj hozzá túl sok vizet, mert akkor a tészta túl lágy lesz.

    3

    Egy nagy tálba szitáld bele a lisztet, add hozzá a sót, majd morzsold bele a hideg vajat.

    A liszt szitálása levegősebbé teszi a tésztát. A hideg vaj segít abban, hogy a tészta omlós legyen.

    4

    Öntsd hozzá a felfutott élesztőt, a tejfölt, az egész tojást és a spenótpépet. Gyúrd össze a tésztát, amíg rugalmas lesz.

    A tésztát alaposan gyúrd össze, hogy a hozzávalók jól elkeveredjenek és a tészta rugalmas legyen.

    5

    Keverd a tésztába a reszelt sajtot, majd takard le és hagyd kelni meleg helyen körülbelül 1 órán keresztül.

    A kelési idő függ a helyiség hőmérsékletétől. Meleg helyen gyorsabban megkel a tészta.

    6

    Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát körülbelül 2 cm vastagságúra, majd hajtogasd össze, hogy levegős legyen.

    A hajtogatás segít abban, hogy a pogácsák levegősebbek és rétegesebbek legyenek.

    7

    Nyújtsd ki újra 2 cm vastagra, majd egy pogácsaszaggatóval szúrd ki a pogácsákat. Helyezd őket sütőpapírral bélelt tepsire.

    A pogácsaszaggató méretét ízlés szerint válaszd ki. A leeső tésztadarabokat gyúrd össze és nyújtsd ki újra.

    8

    A tetejüket kend meg felvert tojással, majd előmelegített sütőben 180°C-on süsd aranybarnára, körülbelül 20-25 perc alatt.

    A felvert tojás szép színt ad a pogácsáknak. A sütési idő függ a sütő teljesítményétől, figyelj, hogy ne égjenek meg.

    9

    Hagyd kihűlni a pogácsákat rácson, majd tálald frissen, vagy tárold légmentesen zárható dobozban.

    A rácson való hűtés segít abban, hogy a pogácsák alja ne ázzon el.