Kezdd az élesztőt aktiválni. Meleg vízben oldd fel a cukrot, majd szórd bele az élesztőt. Hagyjuk pihenni 5-10 percig, míg buborékok keletkeznek rajta.
Ne használj túl forró vizet, mert az elpusztíthatja az élesztőt. Meleg, de nem forró vízre van szükség!
A lisztet és a sót egy tálban keverd össze. Ezután öntsd hozzá az élesztős vízkeveréket és az olívaolajat. Kezdd el összegyúrni a tésztát, amíg rugalmas és sima lesz.
A tésztát fokozatosan gyúrd, hogy ne legyen túl ragacsos. Ha szükséges, adj hozzá egy kevés lisztet.
Dugd a tésztát egy enyhén olajozott tálba, takard le egy konyharuhával, és hagyd kelni 1 órát, amíg duplájára nő.
A pihentetés kulcsfontosságú, mert így lesz könnyű a tészta és könnyebben formázható.
Amíg a tészta kel, készítsd elő a tölteléket. A sonkát szeleteld fel, a mozzarella sajtot reszeld le, és keverd össze az oregánóval.
Az oregánó friss fűszereket ad a töltelékhez, de ha szárítottat használsz, egy kicsivel kevesebbet tegyél bele, mivel az erősebb ízű.
Miután a tészta megkelt, borítsd lisztezett felületre, és nyújtsd ki kb. 30x40 cm-es téglalap alakúra.
Próbálj egyenletes vastagságot biztosítani a tésztán, hogy mindenhol egyformán süljön.
A kinyújtott tésztát kend meg egy kis olívaolajjal, majd egyenletesen oszlasd el rajta a sonkát, a mozzarella sajtot, az oregánót és a reszelt parmezánt.
Ne rakj túl sok tölteléket, hogy a tészta könnyen fel tudja tekerni és ne szakadjon szét sülés közben.
Óvatosan tekerd fel a tésztát a hosszabbik oldalánál kezdve, mint egy tekercset. A széleket nyomd le, hogy a töltelék ne szökjön ki.
Használj éles kést a vágáshoz, hogy szép egyenletes szeleteket kapj.
Helyezd a tekercset sütőpapírral bélelt tepsibe. A tetejét kend meg egy felvert tojással, hogy szép aranybarna legyen.
A tojáskenés nem csak szép fényt ad, hanem segít a tészta kérgének ropogóssá válni.
Süsd 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 25 percig, amíg a tészta aranybarna és a sajt megolvad.
Ne süsd túl a strombolit, mert akkor száraz lesz. Figyelj rá az utolsó 5 percben!
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.