SĂŒlt almĂĄs kĂŒrtƑskalĂĄcs tĂĄlalva

SĂŒlt AlmĂĄs KĂŒrtƑskalĂĄcs

A kĂŒrtƑskalĂĄcs az egyik legismertebb magyar Ă©dessĂ©g, amely ErdĂ©lybƑl szĂĄrmazik. Az Ƒszi Ă©s tĂ©li idƑszakban a sĂŒlt almĂĄs vĂĄltozat kĂŒlönleges Ă­zĂ©lmĂ©nyt nyĂșjt. A fahĂ©j Ă©s az enyhĂ©n karamellizĂĄlt alma tökĂ©letesen kiegĂ©szĂ­ti a ropogĂłsra sĂŒlt tĂ©sztĂĄt. Az illata betölti a konyhĂĄt, Ă©s egy igazi ĂŒnnepi hangulatot varĂĄzsol. Ez a recept tökĂ©letes egy csalĂĄdi összejövetelre vagy egy kellemes tĂ©li dĂ©lutĂĄnra, amikor egy kis extra melegsĂ©gre vĂĄgyunk.

ElƑkĂ©szĂŒlet 1 Ăłra
Elkészítés 15 perc
Teljes 1 Ăłra 15 perc
820 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 4
⭕ 500 g Finomliszt
⭕ 100 g Kristálycukor
⭕ 25 g ÉlesztƑ
⭕ 250 ml Langyos tej
⭕ 50 g Vaj
⭕ 1 db Tojás
⭕ 1 csipet Só
⭕ 1 tk. FahĂ©j
⭕ 2 db Alma
⭕ 2 ek. Vaníliás cukor
⭕ 50 g Porcukor

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Az Ă©lesztƑt egy kevĂ©s langyos tejben Ă©s egy teĂĄskanĂĄl cukorral futtasd fel. Ez körĂŒlbelĂŒl 5-10 percet vesz igĂ©nybe.

    A tej ne legyen tĂșl meleg, mert az elpusztĂ­tja az Ă©lesztƑt. IdeĂĄlis hƑmĂ©rsĂ©klet a kĂ©zmeleg.

    2

    Egy nagy tĂĄlban keverd össze a lisztet, a cukrot, a sĂłt Ă©s a fahĂ©jat. Adj hozzĂĄ egy tojĂĄst, az olvasztott vajat Ă©s a felfuttatott Ă©lesztƑt.

    Fontos, hogy az Ă©lesztƑ felfutott legyen, mielƑtt hozzĂĄadnĂĄd a többi hozzĂĄvalĂłhoz, kĂŒlönben a tĂ©szta nem fog megkelni. A vaj ne legyen forrĂł, csak olvasztott, kĂŒlönben leforrĂĄzza az Ă©lesztƑt.

    3

    Fokozatosan adagold hozzå a maradék langyos tejet, és kezd el dagasztani. Amikor a tészta ruganyos és homogén, takard le egy konyharuhåval, és keleszd 45 percig.

    A dagasztĂĄs idƑtartama fontos, legalĂĄbb 10 percig dagaszd, hogy a tĂ©szta szĂ©p rugalmas legyen. Meleg helyen keleszd a tĂ©sztĂĄt, hogy gyorsabban megkeljen.

    4

    Közben az almĂĄkat hĂĄmozd meg, vĂĄgd kis kockĂĄkra, majd egy serpenyƑben enyhĂ©n karamellizĂĄld vanĂ­liĂĄs cukorral Ă©s egy kevĂ©s vajjal. Hagyd kihƱlni.

    Ne karamellizĂĄld tĂșl az almĂĄt, mert akkor keserƱ lesz. Csak addig karamellizĂĄld, amĂ­g puha Ă©s aranybarna nem lesz.

    5

    A megkelt tĂ©sztĂĄt nyĂșjtsd ki fĂ©l centimĂ©ter vastagsĂĄgĂșra, vĂĄgd hosszĂș csĂ­kokra, majd tekerd fel egy kĂŒrtƑskalĂĄcs sĂŒtƑfĂĄra (vagy egy alufĂłliĂĄval bevont papĂ­rtörlƑ gurigĂĄra).

    A tĂ©sztacsĂ­kok ne legyenek tĂșl vĂ©konyak, mert akkor könnyen elszakadnak. Szorosan tekerd a fĂĄra a tĂ©sztĂĄt, hogy ne csĂșsszon le.

    6

    A feltekert tésztåt enyhén olvasztott vajjal kend le, majd hempergesd meg fahéjas cukorban.

    A vaj segĂ­t, hogy a cukor jobban rĂĄtapadjon a tĂ©sztĂĄra. A fahĂ©jas cukrot bƑsĂ©gesen szĂłrd rĂĄ a tĂ©sztĂĄra.

    7

    200°C-ra elƑmelegĂ­tett sĂŒtƑben, lĂ©gkeverĂ©s nĂ©lkĂŒl, sĂŒsd aranybarnĂĄra körĂŒlbelĂŒl 12-15 percig, közben többször forgasd meg.

    A sĂŒtĂ©si idƑ a sĂŒtƑ tĂ­pusĂĄtĂłl fĂŒgg. Figyeld a kĂŒrtƑskalĂĄcsot, Ă©s akkor vedd ki, amikor aranybarna Ă©s ropogĂłs.

    8

    Amint kivetted a sĂŒtƑbƑl, azonnal kend le az elƑzƑleg karamellizĂĄlt almĂĄval, hogy az Ă­zek összekeveredjenek Ă©s gazdagabbĂĄ vĂĄljanak.

    Az almĂĄt mĂ©g melegen kend rĂĄ a kĂŒrtƑskalĂĄcsra, hogy jobban rĂĄtapadjon.

    9

    Porcukorral meghintve, melegen tĂĄlald, hogy az alma Ă­ze a legjobban Ă©rvĂ©nyesĂŒljön.

    Azonnal tålalva a legfinomabb. Kínålhatsz mellé vaníliafagylaltot is.