Az Ă©lesztĆt egy kevĂ©s langyos tejben Ă©s egy teĂĄskanĂĄl cukorral futtasd fel. Ez körĂŒlbelĂŒl 5-10 percet vesz igĂ©nybe.
A tej ne legyen tĂșl meleg, mert az elpusztĂtja az Ă©lesztĆt. IdeĂĄlis hĆmĂ©rsĂ©klet a kĂ©zmeleg.
Egy nagy tĂĄlban keverd össze a lisztet, a cukrot, a sĂłt Ă©s a fahĂ©jat. Adj hozzĂĄ egy tojĂĄst, az olvasztott vajat Ă©s a felfuttatott Ă©lesztĆt.
Fontos, hogy az Ă©lesztĆ felfutott legyen, mielĆtt hozzĂĄadnĂĄd a többi hozzĂĄvalĂłhoz, kĂŒlönben a tĂ©szta nem fog megkelni. A vaj ne legyen forrĂł, csak olvasztott, kĂŒlönben leforrĂĄzza az Ă©lesztĆt.
Fokozatosan adagold hozzå a maradék langyos tejet, és kezd el dagasztani. Amikor a tészta ruganyos és homogén, takard le egy konyharuhåval, és keleszd 45 percig.
A dagasztĂĄs idĆtartama fontos, legalĂĄbb 10 percig dagaszd, hogy a tĂ©szta szĂ©p rugalmas legyen. Meleg helyen keleszd a tĂ©sztĂĄt, hogy gyorsabban megkeljen.
Közben az almĂĄkat hĂĄmozd meg, vĂĄgd kis kockĂĄkra, majd egy serpenyĆben enyhĂ©n karamellizĂĄld vanĂliĂĄs cukorral Ă©s egy kevĂ©s vajjal. Hagyd kihƱlni.
Ne karamellizĂĄld tĂșl az almĂĄt, mert akkor keserƱ lesz. Csak addig karamellizĂĄld, amĂg puha Ă©s aranybarna nem lesz.
A megkelt tĂ©sztĂĄt nyĂșjtsd ki fĂ©l centimĂ©ter vastagsĂĄgĂșra, vĂĄgd hosszĂș csĂkokra, majd tekerd fel egy kĂŒrtĆskalĂĄcs sĂŒtĆfĂĄra (vagy egy alufĂłliĂĄval bevont papĂrtörlĆ gurigĂĄra).
A tĂ©sztacsĂkok ne legyenek tĂșl vĂ©konyak, mert akkor könnyen elszakadnak. Szorosan tekerd a fĂĄra a tĂ©sztĂĄt, hogy ne csĂșsszon le.
A feltekert tésztåt enyhén olvasztott vajjal kend le, majd hempergesd meg fahéjas cukorban.
A vaj segĂt, hogy a cukor jobban rĂĄtapadjon a tĂ©sztĂĄra. A fahĂ©jas cukrot bĆsĂ©gesen szĂłrd rĂĄ a tĂ©sztĂĄra.
200°C-ra elĆmelegĂtett sĂŒtĆben, lĂ©gkeverĂ©s nĂ©lkĂŒl, sĂŒsd aranybarnĂĄra körĂŒlbelĂŒl 12-15 percig, közben többször forgasd meg.
A sĂŒtĂ©si idĆ a sĂŒtĆ tĂpusĂĄtĂłl fĂŒgg. Figyeld a kĂŒrtĆskalĂĄcsot, Ă©s akkor vedd ki, amikor aranybarna Ă©s ropogĂłs.
Amint kivetted a sĂŒtĆbĆl, azonnal kend le az elĆzĆleg karamellizĂĄlt almĂĄval, hogy az Ăzek összekeveredjenek Ă©s gazdagabbĂĄ vĂĄljanak.
Az almĂĄt mĂ©g melegen kend rĂĄ a kĂŒrtĆskalĂĄcsra, hogy jobban rĂĄtapadjon.
Porcukorral meghintve, melegen tĂĄlald, hogy az alma Ăze a legjobban Ă©rvĂ©nyesĂŒljön.
Azonnal tĂĄlalva a legfinomabb. KĂnĂĄlhatsz mellĂ© vanĂliafagylaltot is.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.