Sült hagymás calzone frissen sütve

Sült hagymás calzone

A calzone az olasz konyha egyik legismertebb töltött pizzája, amelyet változatos töltelékekkel készítenek. Ez a sült hagymás változat egy igazán különleges és karakteres ízvilágú fogás, amely ötvözi a karamellizált hagyma édességét a balzsamecet frissességével és a sajtos töltelék krémességével. Az oregánó és a fokhagyma mélyíti az ízeket, miközben a ropogós tészta tökéletes kontrasztot biztosít a lágy tölteléknek. Ha szereted az egyszerű, de mégis különleges ételeket, ez a calzone remek választás! Tipp: Ha még intenzívebb ízre vágysz, tálalás előtt szórd meg friss petrezselyemmel vagy reszelt parmezánnal.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 18 perc
Teljes 33 perc
560 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Pizza tészta
200 g Vöröshagyma
150 g Mozzarella sajt
50 g Parmezán sajt
2 gerezd Fokhagyma
10 ml Balzsamecet
10 ml Olívaolaj
1 tk. Oregánó
1 tk.
0.5 tk. Fekete bors
1 db Tojás

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra. Ha bolti pizzatésztát használsz, hagyd szobahőmérsékleten 10 percig pihenni, hogy könnyebben nyújtható legyen.

    Ha nincs időd pizzatésztát készíteni, a bolti verzió is tökéletesen megfelel. A pihentetés segít, hogy ne legyen túl kemény a tészta.

    2

    Lisztezett felületen nyújtsd ki a pizzatésztát kb. 3-4 mm vastagságúra. Formázz belőle egy nagy kört, majd vágd két egyenlő részre.

    A tésztát ne nyújtsd túl vékonyra, különben a töltelék átszivároghat. Ha ragad, használj több lisztet.

    3

    A vöröshagymát szeleteld fel vékonyan, majd egy serpenyőben hevítsd fel az olívaolajat, és pirítsd meg közepes lángon, amíg aranybarna nem lesz.

    A hagymát lassan, alacsony lángon pirítsd, hogy ne égjen meg, hanem szépen karamellizálódjon.

    4

    Add hozzá az apróra vágott fokhagymát és a balzsamecetet, majd keverd el, és hagyd karamellizálódni további 2 percig.

    A fokhagymát csak a végén add hozzá, mert könnyen megég. A balzsamecet kiemeli a hagyma édességét.

    5

    Fűszerezd az oregánóval, sóval és borssal, majd hagyd kicsit kihűlni.

    A fűszerek mennyiségét ízlés szerint állíthatod. Fontos, hogy a töltelék kihűljön, mielőtt a tésztára kerül, így nem áztatja el.

    6

    A mozzarellát reszeld le, és keverd össze a parmezánnal, majd add a sült hagymás keverékhez.

    Ha nincs parmezán, használhatsz más kemény sajtot is. A lényeg, hogy jól olvadó sajtokat használj.

    7

    A tölteléket helyezd a tészta egyik felére, majd hajtsd rá a másik felét. A széleket egy villa segítségével nyomkodd le, hogy jól lezárd a calzone-t.

    Ügyelj rá, hogy a széleket alaposan zárd le, különben a töltelék kifolyhat sütés közben. A villa segít a biztos lezárásban.

    8

    Egy kis tálban verd fel a tojást, majd kend meg vele a calzone tetejét, hogy szép aranybarnára süljön.

    A tojás helyett használhatsz egy kevés tejet vagy olívaolajat is a tetejére kenve.

    9

    Helyezd a calzone-t sütőpapírral bélelt tepsire, és süsd 15-18 percig, vagy amíg aranybarna nem lesz.

    Figyeld a sütőt, mert a sütési idő függ a sütő teljesítményétől. Akkor van kész, ha a tészta aranybarna és a sajt megolvadt.

    10

    Sütés után hagyd kicsit hűlni, majd locsold meg egy kevés olívaolajjal és tálald melegen.

    A friss olívaolaj még intenzívebbé teszi az ízeket. Érdemes kísérletezni fűszeres olajokkal is.