SĂŒlt hagymĂĄs calzone frissen sĂŒtve

SĂŒlt hagymĂĄs calzone

A calzone az olasz konyha egyik legismertebb töltött pizzĂĄja, amelyet vĂĄltozatos töltelĂ©kekkel kĂ©szĂ­tenek. Ez a sĂŒlt hagymĂĄs vĂĄltozat egy igazĂĄn kĂŒlönleges Ă©s karakteres Ă­zvilĂĄgĂș fogĂĄs, amely ötvözi a karamellizĂĄlt hagyma Ă©dessĂ©gĂ©t a balzsamecet frissessĂ©gĂ©vel Ă©s a sajtos töltelĂ©k krĂ©messĂ©gĂ©vel. Az oregĂĄnĂł Ă©s a fokhagyma mĂ©lyĂ­ti az Ă­zeket, miközben a ropogĂłs tĂ©szta tökĂ©letes kontrasztot biztosĂ­t a lĂĄgy töltelĂ©knek. Ha szereted az egyszerƱ, de mĂ©gis kĂŒlönleges Ă©teleket, ez a calzone remek vĂĄlasztĂĄs! Tipp: Ha mĂ©g intenzĂ­vebb Ă­zre vĂĄgysz, tĂĄlalĂĄs elƑtt szĂłrd meg friss petrezselyemmel vagy reszelt parmezĂĄnnal.

ElƑkĂ©szĂŒlet 15 perc
Elkészítés 18 perc
Teljes 33 perc
560 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 4
⭕ 500 g Pizza tĂ©szta
⭕ 200 g Vöröshagyma
⭕ 150 g Mozzarella sajt
⭕ 50 g Parmezán sajt
⭕ 2 gerezd Fokhagyma
⭕ 10 ml Balzsamecet
⭕ 10 ml Olívaolaj
⭕ 1 tk. Oregánó
⭕ 1 tk. Só
⭕ 0.5 tk. Fekete bors
⭕ 1 db Tojás

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    MelegĂ­tsd elƑ a sĂŒtƑt 200°C-ra. Ha bolti pizzatĂ©sztĂĄt hasznĂĄlsz, hagyd szobahƑmĂ©rsĂ©kleten 10 percig pihenni, hogy könnyebben nyĂșjthatĂł legyen.

    Ha nincs idƑd pizzatĂ©sztĂĄt kĂ©szĂ­teni, a bolti verziĂł is tökĂ©letesen megfelel. A pihentetĂ©s segĂ­t, hogy ne legyen tĂșl kemĂ©ny a tĂ©szta.

    2

    Lisztezett felĂŒleten nyĂșjtsd ki a pizzatĂ©sztĂĄt kb. 3-4 mm vastagsĂĄgĂșra. FormĂĄzz belƑle egy nagy kört, majd vĂĄgd kĂ©t egyenlƑ rĂ©szre.

    A tĂ©sztĂĄt ne nyĂșjtsd tĂșl vĂ©konyra, kĂŒlönben a töltelĂ©k ĂĄtszivĂĄroghat. Ha ragad, hasznĂĄlj több lisztet.

    3

    A vöröshagymĂĄt szeleteld fel vĂ©konyan, majd egy serpenyƑben hevĂ­tsd fel az olĂ­vaolajat, Ă©s pirĂ­tsd meg közepes lĂĄngon, amĂ­g aranybarna nem lesz.

    A hagymåt lassan, alacsony långon pirítsd, hogy ne égjen meg, hanem szépen karamellizålódjon.

    4

    Add hozzå az apróra vågott fokhagymåt és a balzsamecetet, majd keverd el, és hagyd karamellizålódni tovåbbi 2 percig.

    A fokhagymåt csak a végén add hozzå, mert könnyen megég. A balzsamecet kiemeli a hagyma édességét.

    5

    FƱszerezd az oregånóval, sóval és borssal, majd hagyd kicsit kihƱlni.

    A fƱszerek mennyisĂ©gĂ©t Ă­zlĂ©s szerint ĂĄllĂ­thatod. Fontos, hogy a töltelĂ©k kihƱljön, mielƑtt a tĂ©sztĂĄra kerĂŒl, Ă­gy nem ĂĄztatja el.

    6

    A mozzarellĂĄt reszeld le, Ă©s keverd össze a parmezĂĄnnal, majd add a sĂŒlt hagymĂĄs keverĂ©khez.

    Ha nincs parmezån, hasznålhatsz mås kemény sajtot is. A lényeg, hogy jól olvadó sajtokat hasznålj.

    7

    A tölteléket helyezd a tészta egyik felére, majd hajtsd rå a måsik felét. A széleket egy villa segítségével nyomkodd le, hogy jól lezård a calzone-t.

    Ügyelj rĂĄ, hogy a szĂ©leket alaposan zĂĄrd le, kĂŒlönben a töltelĂ©k kifolyhat sĂŒtĂ©s közben. A villa segĂ­t a biztos lezĂĄrĂĄsban.

    8

    Egy kis tĂĄlban verd fel a tojĂĄst, majd kend meg vele a calzone tetejĂ©t, hogy szĂ©p aranybarnĂĄra sĂŒljön.

    A tojås helyett hasznålhatsz egy kevés tejet vagy olívaolajat is a tetejére kenve.

    9

    Helyezd a calzone-t sĂŒtƑpapĂ­rral bĂ©lelt tepsire, Ă©s sĂŒsd 15-18 percig, vagy amĂ­g aranybarna nem lesz.

    Figyeld a sĂŒtƑt, mert a sĂŒtĂ©si idƑ fĂŒgg a sĂŒtƑ teljesĂ­tmĂ©nyĂ©tƑl. Akkor van kĂ©sz, ha a tĂ©szta aranybarna Ă©s a sajt megolvadt.

    10

    SĂŒtĂ©s utĂĄn hagyd kicsit hƱlni, majd locsold meg egy kevĂ©s olĂ­vaolajjal Ă©s tĂĄlald melegen.

    A friss olĂ­vaolaj mĂ©g intenzĂ­vebbĂ© teszi az Ă­zeket. Érdemes kĂ­sĂ©rletezni fƱszeres olajokkal is.