Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra. Ha bolti pizzatésztát használsz, hagyd szobahőmérsékleten 10 percig pihenni, hogy könnyebben nyújtható legyen.
Ha nincs időd pizzatésztát készíteni, a bolti verzió is tökéletesen megfelel. A pihentetés segít, hogy ne legyen túl kemény a tészta.
Lisztezett felületen nyújtsd ki a pizzatésztát kb. 3-4 mm vastagságúra. Formázz belőle egy nagy kört, majd vágd két egyenlő részre.
A tésztát ne nyújtsd túl vékonyra, különben a töltelék átszivároghat. Ha ragad, használj több lisztet.
A vöröshagymát szeleteld fel vékonyan, majd egy serpenyőben hevítsd fel az olívaolajat, és pirítsd meg közepes lángon, amíg aranybarna nem lesz.
A hagymát lassan, alacsony lángon pirítsd, hogy ne égjen meg, hanem szépen karamellizálódjon.
Add hozzá az apróra vágott fokhagymát és a balzsamecetet, majd keverd el, és hagyd karamellizálódni további 2 percig.
A fokhagymát csak a végén add hozzá, mert könnyen megég. A balzsamecet kiemeli a hagyma édességét.
Fűszerezd az oregánóval, sóval és borssal, majd hagyd kicsit kihűlni.
A fűszerek mennyiségét ízlés szerint állíthatod. Fontos, hogy a töltelék kihűljön, mielőtt a tésztára kerül, így nem áztatja el.
A mozzarellát reszeld le, és keverd össze a parmezánnal, majd add a sült hagymás keverékhez.
Ha nincs parmezán, használhatsz más kemény sajtot is. A lényeg, hogy jól olvadó sajtokat használj.
A tölteléket helyezd a tészta egyik felére, majd hajtsd rá a másik felét. A széleket egy villa segítségével nyomkodd le, hogy jól lezárd a calzone-t.
Ügyelj rá, hogy a széleket alaposan zárd le, különben a töltelék kifolyhat sütés közben. A villa segít a biztos lezárásban.
Egy kis tálban verd fel a tojást, majd kend meg vele a calzone tetejét, hogy szép aranybarnára süljön.
A tojás helyett használhatsz egy kevés tejet vagy olívaolajat is a tetejére kenve.
Helyezd a calzone-t sütőpapírral bélelt tepsire, és süsd 15-18 percig, vagy amíg aranybarna nem lesz.
Figyeld a sütőt, mert a sütési idő függ a sütő teljesítményétől. Akkor van kész, ha a tészta aranybarna és a sajt megolvadt.
Sütés után hagyd kicsit hűlni, majd locsold meg egy kevés olívaolajjal és tálald melegen.
A friss olívaolaj még intenzívebbé teszi az ízeket. Érdemes kísérletezni fűszeres olajokkal is.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.