Sült padlizsános calzone aranybarnára sütve

Sült Padlizsános Calzone

A sült padlizsános calzone egy különleges, mediterrán ízvilágú változata a klasszikus olasz töltött pizzának. A sült padlizsán enyhén füstös íze tökéletesen harmonizál a paradicsomszósszal és az olvadt mozzarellával, míg a parmezán különleges karaktert ad az ételnek. Ez a calzone ideális választás egy vegetáriánus vacsorára vagy egy könnyű ebédre, amely garantáltan elvarázsolja az olasz konyha kedvelőit.

Előkészület 25 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 50 perc
1150 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 2
500 g Liszt
7 g Száraz élesztő
300 ml Langyos víz
30 ml Olívaolaj
10 g
250 g Padlizsán
200 g Mozzarella sajt
50 g Parmezán sajt
200 ml Paradicsomszósz
2 gerezd Fokhagyma
1 tk. Friss bazsalikom
1 tk. Oregánó
1 tk. Fekete bors
1 db Tojás

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Keverd össze a lisztet, az élesztőt és a sót egy nagy tálban. Add hozzá az olívaolajat és a langyos vizet, majd gyúrd össze lágy, de nem ragacsos tésztává. Ha túl száraz, adj hozzá még egy kis vizet.

    A víz hőmérséklete legyen kézmeleg, se túl hideg, se túl forró, hogy az élesztő megfelelően aktiválódjon.

    2

    Takard le a tésztát egy tiszta konyharuhával, és hagyd kelni meleg helyen körülbelül egy óráig, amíg a duplájára nő.

    A keléshez ideális hely a sütő, amit előzőleg nagyon rövid ideig (2-3 percig) alacsony hőfokon melegítettél elő, majd kikapcsoltad. Ügyelj rá, hogy ne legyen túl meleg, mert az károsíthatja az élesztőt.

    3

    A padlizsánt vágd vékony szeletekre, sózd be, és hagyd állni 15 percig, hogy kiengedje a kesernyés levét. Ezután töröld szárazra.

    A sózás segít eltávolítani a padlizsán keserű ízét és a felesleges nedvességet. Törlés után papírtörlővel alaposan itasd fel a nedvességet.

    4

    Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra, helyezd a padlizsánszeleteket sütőpapírral bélelt tepsire, kend meg olívaolajjal, és süsd 15-20 percig, amíg aranybarna lesz.

    Ügyelj arra, hogy a padlizsán szeletek ne fedjék egymást a tepsiben, mert akkor nem sülnek meg egyenletesen.

    5

    Aprítsd fel a fokhagymát, és egy serpenyőben kevés olívaolajon pirítsd meg. Add hozzá a paradicsomszószt, a bazsalikomot, az oregánót és a fekete borsot, majd főzd 5 percig.

    A fokhagymát ne pirítsd túl, mert megéghet és keserű ízt ad a szósznak. Elég, ha csak illatos lesz.

    6

    A megkelt tésztát oszd két egyforma részre, majd nyújtsd ki kör alakúra, kb. 5 mm vastagságúra.

    Lisztezd be a felületet, hogy a tészta ne ragadjon le nyújtás közben.

    7

    A tészta egyik felére kanalazz a paradicsomszószból, majd helyezd rá a sült padlizsánt, a szeletelt mozzarellát és szórd meg reszelt parmezánnal.

    Ne tegyél túl sok tölteléket, mert akkor nehéz lesz összehajtani és a széleket lezárni.

    8

    Hajtsd rá a másik felét, és a széleit alaposan nyomkodd le, hogy ne folyjon ki a töltelék.

    A széleket villával is lenyomkodhatod, így biztosabb, hogy zárva marad.

    9

    Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra. A calzone tetejét kend meg felvert tojással, hogy szép aranybarna színt kapjon.

    A tojás helyett használhatsz egy kevés tejet is, de a tojás szebb színt ad.

    10

    Helyezd a calzonét sütőpapírral bélelt tepsire, és süsd 20-25 percig, amíg aranybarna nem lesz.

    A sütési idő függ a sütődtől, figyelj rá, hogy a tészta átsüljön, de ne égjen meg. Ha túl gyorsan barnul, takard le alufóliával.

    11

    Várj néhány percet, mielőtt felszeletelnéd, hogy a töltelék ne folyjon ki túl forrón.

    Ez idő alatt a töltelék kicsit megszilárdul, így könnyebb lesz szeletelni és tálalni.