Sült sütőtökös és diós quiche szeletelve

Sült sütőtökös és diós quiche

A quiche eredete egészen a középkori Franciaországig nyúlik vissza, ahol a sós piték hamar a vidéki konyha kedvenceivé váltak. A legismertebb változat, a quiche Lorraine szalonnával és tojással készült, de idővel megjelentek az ínycsiklandó zöldséges változatok is. A sütőtökös és diós verzió tökéletes őszi fogás, amely ötvözi a selymes állagú sült tök édességét a ropogós dióval és krémes tojásos öntettel. Ahogy a sütőtök megsül a sütőben, édes, diós illat tölti be a konyhát, meleg, otthonos hangulatot teremtve. A tökéletes textúra titka a megfelelő előkészítés: fontos, hogy a sütőtök ne maradjon túl nedves, ezért sütve használjuk, nem főzve. A diót is érdemes enyhén megpirítani, hogy az íze karakteresebb legyen. Ez az étel tökéletes választás hétvégi ebédekhez, vendégváráshoz vagy akár egy különleges vacsorához. Ha szeretnéd még különlegesebbé tenni, egy kevés friss kakukkfűvel vagy fetasajttal is feldobhatod.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 40 perc
Teljes 1 óra
1850 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
500 g Sütőtök
1 db Vöröshagyma
80 g Dió
200 g Tejföl
3 db Tojás
100 g Reszelt sajt
1 cs. Leveles tészta
2 ek. Olívaolaj
1 tk.
0.5 tk. Bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    TejTej
    DióDió
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra. A sütőtököt hámozd meg, távolítsd el a magokat, majd vágd kb. 2x2 cm-es kockákra. Ezután terítsd sütőpapírral bélelt tepsire, locsold meg 1 evőkanál olívaolajjal, sózd és borsozd. Süsd kb. 25 percig, amíg megpuhul és kissé karamellizálódik. Tipp: A sütőtök akkor jó, ha villával könnyedén átszúrható.

    Ha nincs sütőpapírod, vékonyan kend ki a tepsit olajjal.

    2

    Amíg a sütőtök sül, a vöröshagymát hámozd meg és vágd vékony szeletekre. Egy serpenyőben, a maradék 1 evőkanál olívaolajon, párold üvegesre közepes lángon kb. 5 perc alatt. TIPP: Lassú tűzön pirítsd, hogy édesebb, karamellizált íze legyen.

    Egy kevés cukrot is adhatsz a hagymához, hogy még jobban karamellizálódjon.

    3

    A diót durvára vágva pirítsd meg egy száraz serpenyőben 2-3 perc alatt, amíg enyhén meg nem barnul. Figyelj rá, hogy ne égjen meg, mert akkor keserű lehet!

    A diót sütőben is megpiríthatod, 180°C-on kb. 5-7 perc alatt.

    4

    Egy tálban keverd össze a tejfölt, a tojásokat, a reszelt sajtot, sót és borsot. Alaposan dolgozd el, hogy egynemű masszát kapj. Tipp: Ízlés szerint adhatsz hozzá szerecsendiót is, ami kiemeli a sütőtök ízét.

    Használhatsz tejszínt is a tejföl helyett, így még krémesebb lesz a quiche.

    5

    A quiche formát vagy piteformát béleld ki sütőpapírral, majd helyezd bele a leveles tésztát. Nyomkodd a szélekhez is. Ha túllóg, vágd le, de hagyj kb. 1 cm peremet.

    A tésztát villával szurkáld meg több helyen, hogy ne púposodjon fel sütés közben.

    6

    Az elősütött sütőtököt, a párolt hagymát és a pirított diót egyenletesen oszd el a tésztán, majd öntsd rá a tojásos-tejfölös keveréket. Óvatosan egyengesd el.

    A tölteléket rétegezheted is: először a sütőtök, majd a hagyma és a dió, végül a tojásos keverék.

    7

    Tedd a quiche-t az előmelegített sütőbe, és süsd 180°C-on kb. 35-40 percig, amíg a teteje szépen megpirul, és a töltelék megszilárdul. Tűpróbával ellenőrizheted: ha nem ragad rá massza, készen van!

    Ha a teteje túl gyorsan barnulna, takard le alufóliával.

    8

    Miután megsült, hagyd hűlni 10 percig, így könnyebben szeletelhető lesz. Tipp: Langyosan a legfinomabb, de hidegen is tökéletes másnap reggelire vagy uzsonnára.

    A hűtőben 2-3 napig eláll.