Sütemény alapú sajttorta tálalva

Sütemény alapú sajttorta

A sütemény alapú sajttorta egy klasszikus desszert, amely a világ szinte minden részén népszerű. Az egyszerű, ropogós kekszalap és a lágy, krémes sajttöltelék tökéletes harmóniát alkot. Eredetileg az ókori Görögországban készítették először, de a modern változatok Amerikában váltak igazán híressé. Ez a recept kiváló választás születésnapokra, családi összejövetelekre vagy bármilyen különleges alkalomra. Díszítheted friss gyümölcsökkel, tejszínhabbal vagy csokoládéval, hogy még különlegesebb legyen.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 50 perc
Teljes 1 óra 10 perc
3200 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
200 g Darált keksz
100 g Olvasztott vaj
400 g Krémsajt
150 g Cukor
200 ml Tejszín
2 db Tojás
1 tk. Vanília kivonat
1 tk. Citromhéj

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Keverd össze a darált kekszet az olvasztott vajjal, majd nyomkodd bele egy 20 cm átmérőjű tortaforma aljába. Tedd hűtőbe 15 percre.

    A kekszes alaphoz használj édes kekszet, például Győri Édes-et vagy Albert kekszet. Fontos, hogy a vaj teljesen olvadjon meg, de ne legyen forró, mert akkor megégetheti a kekszet.

    2

    Melegítsd elő a sütőt 160°C-ra, és készítsd elő a tölteléket: habosítsd fel a krémsajtot a cukorral egy keverőtálban.

    A krémsajtot vedd ki a hűtőből legalább fél órával a felhasználás előtt, hogy szobahőmérsékletű legyen. Így könnyebben fogod tudni habosra keverni, és elkerülheted a csomósodást.

    3

    Add hozzá a tojásokat, egyenként keverve, majd öntsd bele a vanília kivonatot és a citromhéjat.

    A tojásokat is érdemes szobahőmérsékletűre melegíteni, mielőtt hozzáadnád a krémsajthoz. A citromhéjjal óvatosan bánj, mert túl sok elnyomhatja a többi ízt. Csak a sárga héját reszeld bele, a fehér rész keserű lehet.

    4

    Fokozatosan keverd bele a tejszínt, amíg a massza sima és krémes lesz.

    A tejszínt lassan, kis adagokban add a masszához, hogy elkerüld a kicsapódást. Ne keverd túl, csak addig, amíg egynemű nem lesz.

    5

    Öntsd a krémsajtos keveréket a kekszes alapra, és süsd a sütő középső rácsán 45-50 percig, amíg a közepe enyhén remegős marad.

    A sütés során figyelj arra, hogy a torta ne barnuljon meg túlságosan. Ha szükséges, takard le alufóliával a tetejét. A sajttorta akkor van kész, ha a széle megszilárdult, de a közepe még kissé remegős.

    6

    Kapcsold ki a sütőt, és hagyd a tortát a sütőben hűlni résnyire nyitott ajtóval, hogy elkerüld a repedéseket.

    Ez a lépés nagyon fontos, mert a hirtelen hőmérsékletváltozás repedéseket okozhat a torta tetején. A fokozatos hűtés segít elkerülni ezt.

    7

    Miután teljesen kihűlt, tedd a hűtőbe legalább 4 órára, hogy megdermedjen és az ízek összeérjenek.

    A legjobb, ha egy éjszakát a hűtőben hagyod a tortát. Így az ízek teljesen összeérnek, és a torta tökéletesen megdermed.

    8

    Tálalás előtt díszítsd friss gyümölcsökkel, tejszínhabbal vagy csokoládéreszelékkel.

    A díszítéshez használj szezonális gyümölcsöket, vagy készíts egy egyszerű tejszínhabot. Csokoládéreszelék helyett használhatsz olvasztott csokoládét is.