A sütőtököt hámozd meg, magozd ki, és vágd apró kockákra. Tipp: ha nehéz hámozni, mikrózd 1-2 percig, hogy könnyebben kezelhető legyen.
A sütőtököt előre megsütheted, így időt spórolhatsz.
Egy közepes serpenyőben melegíts 1 evőkanál olívaolajat, majd add hozzá az aprított fokhagymát, és pirítsd 1 percig. Ezután add hozzá a sütőtököt, sózd, borsozd, és pirítsd 10–12 percig, amíg megpuhul.
A fokhagymát ne pirítsd túl, mert keserű lesz. A sütőtököt időnként keverd meg, hogy ne égjen le.
A megpuhult sütőtökhöz keverd hozzá a morzsolt feta sajtot és az apróra vágott friss bazsalikomot. Jól keverd el, és hagyd hűlni. A tölteléknek kellemesen krémes állagúnak kell lennie.
A feta sajtot helyettesítheted más sós sajttal is, például kecskesajttal vagy parenyicával. A bazsalikomot ne főzd, csak a végén add hozzá, hogy megőrizze az aromáját.
Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra (alsó-felső sütés). Egy tepsit bélelj ki sütőpapírral, vagy kenj ki olívaolajjal.
A sütő előmelegítése biztosítja, hogy a burek egyenletesen süljön meg.
Teríts ki egy réteslapot, kend meg olívaolajjal, majd helyezz rá egy másik lapot. A tölteléket hosszában oszlasd el az egyik szélén, majd tekerd fel burek formára – spirálba vagy rúdba. Ismételd meg, amíg minden elfogy.
A réteslapok könnyen kiszáradnak, ezért takard le őket nedves konyharuhával, amíg dolgozol velük. A tölteléket ne tedd túl vastagon, mert akkor nehéz lesz feltekerni.
Helyezd a burekeket a tepsibe, a tetejüket is kend meg olívaolajjal, és süsd 25–30 percig, amíg aranybarnára sülnek. Tipp: ha túl gyorsan barnul, takard le sütőpapírral.
A sütési idő sütőfüggő, figyelj rá, nehogy megégjen. A tetejét megszórhatod szezámmaggal is.
Miután kivetted a sütőből, hagyd 5–10 percet pihenni, majd szeleteld fel és tálald melegen.
A bureket tálalhatod magában, vagy kínálhatsz hozzá joghurtot vagy tejfölt.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.