Sütőtökös-bazsalikomos burek aranybarnára sütve

Sütőtökös-bazsalikomos burek

A burek, ez a tradicionális töltött rétes, a Balkán gasztronómiájának egyik legismertebb fogása. Török eredetű étel, amely az Oszmán Birodalom idején vált népszerűvé Bosznia, Szerbia és Horvátország területén. A sütőtökös változat modernebb, kreatívabb megközelítés, amely tökéletesen illeszkedik az őszi-téli időszak ízvilágába. A bazsalikom friss aromája kiválóan kiegészíti a sütőtök természetes édességét, míg a feta sós karaktere kiegyensúlyozza a tölteléket. A konyha megtelik az ünnepi hangulattal, miközben a burek lassan elkészül a sütőben. A tökéletes állag érdekében érdemes minden réteslapot külön megkenni olajjal – ettől lesz kívül ropogós, belül pedig omlós. Ez az étel tökéletes választás lehet vegetáriánus vendégváró fogásként vagy akár egy különleges családi vacsorán is.

Előkészület 25 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 55 perc
950 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
400 g Sütőtök
2 gerezd Fokhagyma
10 g Bazsalikom (friss)
6 db Réteslap
3 ek. Olívaolaj
1 tk.
0.5 tk. Bors
100 g Feta sajt

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    TejTej
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A sütőtököt hámozd meg, magozd ki, és vágd apró kockákra. Tipp: ha nehéz hámozni, mikrózd 1-2 percig, hogy könnyebben kezelhető legyen.

    A sütőtököt előre megsütheted, így időt spórolhatsz.

    2

    Egy közepes serpenyőben melegíts 1 evőkanál olívaolajat, majd add hozzá az aprított fokhagymát, és pirítsd 1 percig. Ezután add hozzá a sütőtököt, sózd, borsozd, és pirítsd 10–12 percig, amíg megpuhul.

    A fokhagymát ne pirítsd túl, mert keserű lesz. A sütőtököt időnként keverd meg, hogy ne égjen le.

    3

    A megpuhult sütőtökhöz keverd hozzá a morzsolt feta sajtot és az apróra vágott friss bazsalikomot. Jól keverd el, és hagyd hűlni. A tölteléknek kellemesen krémes állagúnak kell lennie.

    A feta sajtot helyettesítheted más sós sajttal is, például kecskesajttal vagy parenyicával. A bazsalikomot ne főzd, csak a végén add hozzá, hogy megőrizze az aromáját.

    4

    Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra (alsó-felső sütés). Egy tepsit bélelj ki sütőpapírral, vagy kenj ki olívaolajjal.

    A sütő előmelegítése biztosítja, hogy a burek egyenletesen süljön meg.

    5

    Teríts ki egy réteslapot, kend meg olívaolajjal, majd helyezz rá egy másik lapot. A tölteléket hosszában oszlasd el az egyik szélén, majd tekerd fel burek formára – spirálba vagy rúdba. Ismételd meg, amíg minden elfogy.

    A réteslapok könnyen kiszáradnak, ezért takard le őket nedves konyharuhával, amíg dolgozol velük. A tölteléket ne tedd túl vastagon, mert akkor nehéz lesz feltekerni.

    6

    Helyezd a burekeket a tepsibe, a tetejüket is kend meg olívaolajjal, és süsd 25–30 percig, amíg aranybarnára sülnek. Tipp: ha túl gyorsan barnul, takard le sütőpapírral.

    A sütési idő sütőfüggő, figyelj rá, nehogy megégjen. A tetejét megszórhatod szezámmaggal is.

    7

    Miután kivetted a sütőből, hagyd 5–10 percet pihenni, majd szeleteld fel és tálald melegen.

    A bureket tálalhatod magában, vagy kínálhatsz hozzá joghurtot vagy tejfölt.