Sütőtökös krémes rizottó tálalva

Sütőtökös krémes rizottó

A sütőtökös rizottó az őszi konyha egyik legnépszerűbb fogása. A sütőtök édes, földes íze tökéletesen harmonizál a rizottó krémes textúrájával, miközben a parmezán és a kakukkfű különleges aromákat ad hozzá. Ez az étel az olasz konyha gazdag hagyományain alapul, amely az egyszerűség és a friss alapanyagok ünnepléséről szól. A rizottó elkészítése talán kissé időigényes, de a végeredmény minden percet megér: egy meleg, illatos és gazdag ízvilágú fogás, amely a családi asztal kedvence lesz.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 45 perc
420 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
300 g Rizottó rizs (arborio)
400 g Sütőtök
1 db Hagyma
2 gerezd Fokhagyma
3 ek. Olívaolaj
1 l Zöldségalaplé
50 g Parmezán sajt
30 g Vaj
100 ml Fehérbor
1 cs. Friss kakukkfű
1 tk.
0.5 tk. Bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Hámozd meg a sütőtököt, távolítsd el a magokat, és vágd kisebb kockákra. Aprítsd fel a hagymát és a fokhagymát is.

    A sütőtököt könnyebb meghámozni, ha előtte néhány percig sütőben vagy mikrohullámú sütőben puhítod.

    2

    Egy nagy serpenyőben hevítsd fel az olívaolajat, és párold üvegesre a hagymát és a fokhagymát.

    Vigyázz, hogy a fokhagyma ne égjen meg, mert keserűvé teheti az ételt.

    3

    Add hozzá a sütőtököt, és süsd 8-10 percig, amíg megpuhul és enyhén karamellizálódik. Tedd félre a sütőtök felét, a maradékot pürésítsd botmixerrel.

    Ha nincs botmixered, akkor egy krumplinyomóval is pürésítheted a sütőtököt.

    4

    A serpenyőben pirítsd meg a rizottó rizst 2-3 percig, majd öntsd fel a fehérborral. Folyamatos kevergetés mellett várd meg, amíg a bor elpárolog.

    A rizst addig pirítsd, amíg enyhén átlátszó nem lesz. Fontos, hogy rizottó rizst használj (pl. Arborio), mert ennek magas a keményítőtartalma, ami a krémességhez szükséges.

    5

    Kezdj el adagolni a forró zöldségalaplevet a rizshez merőkanalanként. Mindig várd meg, hogy az előző adag teljesen felszívódjon, mielőtt a következőt hozzáadod.

    Az alaplevet mindig tartsd forrón, így a rizs egyenletesebben fog főni.

    6

    Amikor a rizs majdnem kész, keverd bele a sütőtökpürét, a vajat és a reszelt parmezánt. Ízesítsd sóval, borssal és friss kakukkfűvel.

    A vajat és a parmezánt a legvégén add hozzá, hogy a rizottó krémes és fényes legyen. A rizottó akkor jó, ha krémes, de a rizs még érezhetően harapható.

    7

    Tálaláskor helyezd a félretett sütőtökkockákat a rizottó tetejére, és szórd meg friss kakukkfűvel. Az étel melegen az igazi.

    A rizottót azonnal tálald, mert állás közben besűrűsödik.