Frissen sült svéd fahéjas croissant

Svéd fahéjas croissant

A svéd konyha egyik legismertebb édessége a fahéjas csiga, amelynek jellegzetes fűszeres illata és íze mindenkit rabul ejt. Ezt az ikonikus ízt ötvöztük a francia croissant vajas, réteges tésztájával, hogy egy különleges, fűszeres péksüteményt hozzunk létre. A fahéj és a barnacukor tökéletesen harmonizál a croissant tésztájával, így minden falat egy igazi élmény. Ha szereted a fűszeres, édes süteményeket, ezt a receptet imádni fogod!

Előkészület 30 perc
Elkészítés 18 perc
Teljes 48 perc
430 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
500 g Finomliszt
25 g Friss élesztő
50 g Kristálycukor
10 g
250 ml Langyos tej
250 g Vaj
1 db Tojás
10 g Fahéj
50 g Barnacukor
20 g Porcukor

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A langyos tejben keverd el a cukrot, majd morzsold bele az élesztőt, és hagyd állni 10 percig, amíg felfut.

    A tej ne legyen túl forró, mert az elpusztítja az élesztőt. Akkor jó a hőmérséklete, ha az ujjad beledugva nem érzed forrónak.

    2

    Egy nagy tálba szitáld a lisztet, keverd hozzá a sót, majd öntsd bele az élesztős tejet. Kezd el dagasztani a tésztát.

    A liszt szitálása biztosítja, hogy a tészta könnyebb és levegősebb legyen.

    3

    Amikor a tészta összeállt, tedd enyhén lisztezett felületre, és gyúrd 10 percig, amíg rugalmas lesz.

    A tészta akkor jó, ha rugalmas és nem ragad. Ha túl ragacsos, adj hozzá egy kevés lisztet.

    4

    Tedd a tésztát egy tálba, takard le konyharuhával, és hagyd kelni 1 órán át, amíg a duplájára nő.

    A tésztát meleg, huzatmentes helyen keleszd. A sütőt is bekapcsolhatod alacsony hőfokon (kb. 30-40°C) és ott kelesztheted.

    5

    A megkelt tésztát nyújtsd ki téglalap alakúra, majd helyezd a közepére a hideg vajat. Hajtsd rá a tészta széleit.

    A vajnak nagyon hidegnek kell lennie, hogy ne olvadjon meg a tésztában. A hajtogatások közötti pihentetés azért fontos, hogy a tészta ne húzódjon vissza.

    6

    Óvatosan nyújtsd ki a tésztát, majd hajtogasd háromba. Takard le, és tedd hűtőbe 30 percre.

    A hűtés segít a vajnak megkeményedni és a tésztának pihenni.

    7

    Ismételd meg a hajtogatást és nyújtást még kétszer, mindig pihentetve a tésztát 30 percig a hűtőben.

    A többszöri hajtogatás és hűtés biztosítja a leveles tészta rétegzettségét.

    8

    A kész leveles tésztát nyújtsd ki 5 mm vastagra, majd vágd háromszögekre és szórd meg fahéjas barnacukor keverékkel.

    A fahéjas barnacukor keverék aránya ízlés szerint változtatható.

    9

    Tekerd fel a háromszögeket a széles végétől kezdve a csúcs felé, hogy croissant formát kapj.

    A feltekerésnél figyelj, hogy ne szorítsd túl a tésztát, mert akkor nem kel meg megfelelően.

    10

    Helyezd a croissantokat sütőpapírral bélelt tepsire, takard le, és hagyd kelni további 30 percig.

    A második kelesztés segít, hogy a croissantok még levegősebbek legyenek.

    11

    Verd fel a tojást, és kend meg vele a croissantok tetejét, hogy szép fényesek legyenek.

    A tojás helyett használhatsz egy kevés tejet vagy tejszínt is a croissantok tetejére. A tojáshoz adhatsz egy csipet sót, hogy szebb színe legyen a tésztának.

    12

    Süsd előmelegített 190°C-os sütőben 15-18 percig, amíg aranybarnára sülnek.

    A sütési idő sütőfüggő, figyelj rá, hogy a croissantok ne égjenek meg. Ha túl gyorsan barnulnak, takard le alufóliával.

    13

    Hagyd kihűlni a croissantokat, majd szórd meg porcukorral a tálalás előtt.

    A croissantok frissen a legfinomabbak, de légmentesen záródó dobozban tárolva másnap is élvezhetőek. A porcukor helyett használhatsz cukormázat is.