A langyos tejben keverd el a cukrot, majd morzsold bele az élesztőt, és hagyd állni 10 percig, amíg felfut.
A tej ne legyen túl forró, mert az elpusztítja az élesztőt. Akkor jó a hőmérséklete, ha az ujjad beledugva nem érzed forrónak.
Egy nagy tálba szitáld a lisztet, keverd hozzá a sót, majd öntsd bele az élesztős tejet. Kezd el dagasztani a tésztát.
A liszt szitálása biztosítja, hogy a tészta könnyebb és levegősebb legyen.
Amikor a tészta összeállt, tedd enyhén lisztezett felületre, és gyúrd 10 percig, amíg rugalmas lesz.
A tészta akkor jó, ha rugalmas és nem ragad. Ha túl ragacsos, adj hozzá egy kevés lisztet.
Tedd a tésztát egy tálba, takard le konyharuhával, és hagyd kelni 1 órán át, amíg a duplájára nő.
A tésztát meleg, huzatmentes helyen keleszd. A sütőt is bekapcsolhatod alacsony hőfokon (kb. 30-40°C) és ott kelesztheted.
A megkelt tésztát nyújtsd ki téglalap alakúra, majd helyezd a közepére a hideg vajat. Hajtsd rá a tészta széleit.
A vajnak nagyon hidegnek kell lennie, hogy ne olvadjon meg a tésztában. A hajtogatások közötti pihentetés azért fontos, hogy a tészta ne húzódjon vissza.
Óvatosan nyújtsd ki a tésztát, majd hajtogasd háromba. Takard le, és tedd hűtőbe 30 percre.
A hűtés segít a vajnak megkeményedni és a tésztának pihenni.
Ismételd meg a hajtogatást és nyújtást még kétszer, mindig pihentetve a tésztát 30 percig a hűtőben.
A többszöri hajtogatás és hűtés biztosítja a leveles tészta rétegzettségét.
A kész leveles tésztát nyújtsd ki 5 mm vastagra, majd vágd háromszögekre és szórd meg fahéjas barnacukor keverékkel.
A fahéjas barnacukor keverék aránya ízlés szerint változtatható.
Tekerd fel a háromszögeket a széles végétől kezdve a csúcs felé, hogy croissant formát kapj.
A feltekerésnél figyelj, hogy ne szorítsd túl a tésztát, mert akkor nem kel meg megfelelően.
Helyezd a croissantokat sütőpapírral bélelt tepsire, takard le, és hagyd kelni további 30 percig.
A második kelesztés segít, hogy a croissantok még levegősebbek legyenek.
Verd fel a tojást, és kend meg vele a croissantok tetejét, hogy szép fényesek legyenek.
A tojás helyett használhatsz egy kevés tejet vagy tejszínt is a croissantok tetejére. A tojáshoz adhatsz egy csipet sót, hogy szebb színe legyen a tésztának.
Süsd előmelegített 190°C-os sütőben 15-18 percig, amíg aranybarnára sülnek.
A sütési idő sütőfüggő, figyelj rá, hogy a croissantok ne égjenek meg. Ha túl gyorsan barnulnak, takard le alufóliával.
Hagyd kihűlni a croissantokat, majd szórd meg porcukorral a tálalás előtt.
A croissantok frissen a legfinomabbak, de légmentesen záródó dobozban tárolva másnap is élvezhetőek. A porcukor helyett használhatsz cukormázat is.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.