Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a cukrot, a sót, a fahéjat, a szerecsendiót és a szárított élesztőt.
A fűszereket érdemes átszitálni a liszttel, hogy egyenletesen eloszoljanak.
Adj hozzá a meleg tejet, az olvasztott vajat, a tojást és a pépesített édesburgonyát, majd keverd össze.
Az édesburgonyát főzd vagy süsd meg, majd pépesítsd. A sütés intenzívebb ízt ad.
Dagaszd a tésztát 8-10 percig, amíg rugalmas és homogén nem lesz.
Az édesburgonya miatt a tészta ragacsosabb lehet, de ne adj hozzá több lisztet, csak dagaszd türelemmel.
Fedd le a tésztát, és hagyd kelni meleg helyen kb. 1 órán át, amíg a duplájára nő.
Ha gyorsabban szeretnéd keleszteni, tedd a sütőbe 50 fokra.
Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát kb. 1 cm vastagságúra, majd egy pohárral vagy fánkszaggatóval szaggass ki köröket.
A kiszaggatott köröket óvatosan helyezd a sütőpapírra, hogy ne sérüljenek.
A kiszaggatott fánkokat helyezd sütőpapírral bélelt tálcára, és takard le egy tiszta konyharuhával. Hagyd őket további 30 percig kelni.
A második kelesztés során a fánkok szép kerek formát kapnak.
Egy nagy edényben hevítsd fel az olajat kb. 170°C-ra. Egy fánkot dobj bele tesztelésként: ha azonnal feljön a felszínre és enyhén pezseg, az olaj készen áll.
Az olajat fokozatosan hevítsd fel, hogy egyenletes legyen a hőmérséklete.
Süsd a fánkokat oldalanként 1-2 percig, amíg aranybarna nem lesz. Használj szűrőkanalat a kiszedéshez, majd helyezd őket papírtörlőre, hogy felszívja a felesleges olajat.
A sütési idő függ a fánkok méretétől és az olaj hőmérsékletétől.
Miután a fánkok langyosra hűltek, locsold meg őket mézzel, vagy szórd meg porcukorral a tökéletes ízélmény érdekében.
A fánkokat fahéjas porcukorral is megszórhatod.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.