Sweet Potato Doughnut frissen tálalva

Sweet Potato Doughnut

A Sweet Potato Doughnut egy különleges fánk, amely az édesburgonya természetes édességét és puhaságát használja ki a tésztában. Az édesburgonya nemcsak ízletes, hanem tápláló összetevő is, amely hozzáad egy selymes textúrát és enyhe földes édességet a fánkokhoz. A fahéj és a szerecsendió pedig még inkább kiemeli az édesburgonya ízét, így ez a desszert tökéletes választás egy őszi reggelihez vagy egy különleges desszertként egy kávé mellé. A mézes bevonat pedig még finomabbá és különlegesebbé teszi ezt az aranybarna, puha fánkot.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 35 perc
2900 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
300 g Liszt
150 g Főtt, pépesített édesburgonya
50 g Kristálycukor
1 csipet
7 g Szárított élesztő
100 ml Meleg tej
1 db Tojás
50 g Olvasztott vaj
1 tk. Fahéj
0.5 tk. Szerecsendió
100 g Porcukor
50 ml Méz
500 ml Olaj (sütéshez)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a cukrot, a sót, a fahéjat, a szerecsendiót és a szárított élesztőt.

    A fűszereket érdemes átszitálni a liszttel, hogy egyenletesen eloszoljanak.

    2

    Adj hozzá a meleg tejet, az olvasztott vajat, a tojást és a pépesített édesburgonyát, majd keverd össze.

    Az édesburgonyát főzd vagy süsd meg, majd pépesítsd. A sütés intenzívebb ízt ad.

    3

    Dagaszd a tésztát 8-10 percig, amíg rugalmas és homogén nem lesz.

    Az édesburgonya miatt a tészta ragacsosabb lehet, de ne adj hozzá több lisztet, csak dagaszd türelemmel.

    4

    Fedd le a tésztát, és hagyd kelni meleg helyen kb. 1 órán át, amíg a duplájára nő.

    Ha gyorsabban szeretnéd keleszteni, tedd a sütőbe 50 fokra.

    5

    Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát kb. 1 cm vastagságúra, majd egy pohárral vagy fánkszaggatóval szaggass ki köröket.

    A kiszaggatott köröket óvatosan helyezd a sütőpapírra, hogy ne sérüljenek.

    6

    A kiszaggatott fánkokat helyezd sütőpapírral bélelt tálcára, és takard le egy tiszta konyharuhával. Hagyd őket további 30 percig kelni.

    A második kelesztés során a fánkok szép kerek formát kapnak.

    7

    Egy nagy edényben hevítsd fel az olajat kb. 170°C-ra. Egy fánkot dobj bele tesztelésként: ha azonnal feljön a felszínre és enyhén pezseg, az olaj készen áll.

    Az olajat fokozatosan hevítsd fel, hogy egyenletes legyen a hőmérséklete.

    8

    Süsd a fánkokat oldalanként 1-2 percig, amíg aranybarna nem lesz. Használj szűrőkanalat a kiszedéshez, majd helyezd őket papírtörlőre, hogy felszívja a felesleges olajat.

    A sütési idő függ a fánkok méretétől és az olaj hőmérsékletétől.

    9

    Miután a fánkok langyosra hűltek, locsold meg őket mézzel, vagy szórd meg porcukorral a tökéletes ízélmény érdekében.

    A fánkokat fahéjas porcukorral is megszórhatod.