Először készítsd el az élesztőt: egy tálban keverd el a meleg vizet és a cukrot, majd morzsold bele az élesztőt. Hagyd állni 10 percig, amíg felfut.
A víz hőmérsékletére figyeljünk, se túl hideg, se túl meleg ne legyen, mert a túl meleg víz tönkreteheti az élesztőt.
Közben egy nagy tálban keverd össze a lisztet és a sót. Amikor az élesztő felfutott, add hozzá az olívaolajat és öntsd a liszthez. Keverd össze, majd gyúrd sima tésztává.
A tésztát addig gyúrjuk, amíg szép sima és rugalmas nem lesz. Ha szükséges, adjunk hozzá még egy kevés lisztet vagy vizet.
A tésztát pihentesd letakarva 1 órán át, hogy megkeljen. Az ideális hőmérséklet körülbelül 25°C.
A tésztát meleg, huzatmentes helyen kelesszük. A kelési idő függ a hőmérséklettől, de legalább egy órát szánjunk rá.
Amikor a tészta megkelt, borítsd ki egy lisztezett felületre, és óvatosan nyújtsd ki egy téglalap alakú formára.
A tésztát óvatosan nyújtsuk ki, hogy ne sérüljön a szerkezete.
A szardellát és az olívákat apróra vágd fel. Tedd a kinyújtott tésztára a szardellát és az olívákat.
A szardellát és az olívát ízlés szerint variálhatjuk. Használhatunk kapribogyót is.
A tészta szélét hajtsd fel, majd óvatosan nyomkodd bele a szardellát és az olívákat. Kend meg a tetejét olívaolajjal.
A tészta szélét alaposan nyomkodjuk le, hogy a töltelék ne folyjon ki sütés közben.
Hagyjuk a tésztát még 15 percig pihenni, majd süsd előmelegített 200°C-os sütőben 20-25 percig, amíg a teteje szép aranybarna nem lesz.
A sütési idő sütőfüggő, figyeljük a tésztát, hogy ne égjen meg.
Ha kész, hagyd egy kicsit hűlni, majd szeleteld fel és tálald frissen.
A frissen sült focaccia a legfinomabb, de másnap is fogyasztható.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.