Főzd meg a burgonyát héjában, majd hagyd kissé kihűlni. Hámozd meg, és egy krumplinyomó segítségével törd pépesre, hogy teljesen sima állagot kapj.
A burgonyát érdemes még melegen áttörni, mert akkor könnyebb vele dolgozni és kevésbé lesz ragacsos a tészta.
Keverd össze a tört burgonyát a liszttel, a tojássárgájával és a sóval. Gyúrd össze óvatosan, hogy egy lágy, de nem ragacsos tésztát kapj. Ne dolgozd túl, mert kemény lesz a gnocchi!
A liszt mennyisége függ a burgonya nedvességtartalmától. Kezdd kevesebb liszttel, és csak akkor adj hozzá többet, ha nagyon ragacsos a tészta. A cél egy puha, de formázható tészta.
Oszd a tésztát négy részre, majd mindegyikből sodorj hosszú, kb. 2 cm átmérőjű hengert. Egy éles késsel vágj belőle 2 cm-es darabokat.
A tésztát enyhén lisztezett felületen sodord, hogy ne ragadjon le.
A vágott darabokat formázhatod villával, hogy bordázott felületet kapjanak, ami jobban megtartja a szószt.
A villa hátoldalával nyomd meg a gnocchit, majd görgesd le rajta. Ha a tészta ragad, lisztezd be a villát.
Forralj fel egy nagy fazék sós vizet. Dobd bele a gnocchikat, és főzd őket addig, amíg feljönnek a víz felszínére (kb. 2-3 perc). Ezután szűrd le.
Ne tegyél túl sok gnocchit egyszerre a vízbe, mert lehűtik a vizet és leragadhatnak. Ha sok gnocchid van, főzd több részletben.
Egy serpenyőben olvaszd meg a vajat, majd öntsd hozzá a tejszínt. Melegítsd alacsony lángon, amíg a szósz kissé besűrűsödik.
Vigyázz, hogy a tejszín ne forrjon fel, mert kicsapódhat. Ha túl sűrű lenne a szósz, adj hozzá egy kevés főzővizet a gnocchiból.
Keverd hozzá a reszelt parmezánt és a szarvasgomba olajat, majd ízesítsd frissen őrölt fekete borssal.
A parmezán helyett használhatsz más kemény sajtot is, például grana padanot.
Add hozzá a főtt gnocchikat, és óvatosan keverd össze, hogy minden darabot bevonjon a szarvasgombás-tejszínes szósz.
Óvatosan keverd, hogy a gnocchi ne törjön össze.
Tálaláskor szórd meg friss aprított petrezselyemmel és reszelt szarvasgombával.
A petrezselyem helyett használhatsz más zöldfűszert is, például snidlinget vagy bazsalikomot.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.